Поштовани грађани Русије! Поштовани ветерани! Другови војници и морнари, нижи официри и службеници. Другови официри, генерали и адмирали.

 

Честитам вам Дан победе! Са победом са којом је дошла радост, сећање и бол. 9 мај је државни и врло лични, породични празник. Он је постао симбол светог сродства Русије и њеног народа. И у овој јединствености и преданости отаџбини је наша снага, поверење и достојанство.

 

e6772182761e6344826e194243b13e68н

 

 

Ми смо уједињени дубоко, у нас је уткано сећање на наше очеве, дедове, прадедове. Данас смо искрено захвални онима који су пали и не кријемо свој понос и сузе. Приклањамо главе пред светим сећањем на синове, кћери, очеве, мајке, дедове, мужеве, жене, браћу, сестре, саборце и пријатеље. Пред свима који се нису вратили из рата, свима који више нису са нама.

 

Уследио је Минут ћутања.

 

Ове године се обележава 75 година од почетка Великог отаџбинског рата. 22 јуна 1941 су нацисти мучки напали Совјетски Савез. У једном тренутку се изменио живот велике земље. И у том трагичном моменту, имали смо само један, али најбољи избор – да спасимо отаџбину.

 

Почео је херојски пут и пут жртвовања до победе. Морали смо одмах да решимо многе изазове. Један од њих је евакуација милиона цивила на индустријски исток. И све то — у најтежим условима, у јеку рата.

 

1105515908

 

Данас је тешко чак и разумети како је уложен толики напор да се обнови рад хиљада фабрика. У року од неколико месеци је почело непрекидно снабдевање фронта тенковима, авионима, муницијом и војном опремом. Ова највећа, без премца, радна победа је омогућила нашој војсци да заустави непријатеља и да сломи агресора, који је имао на располагању економски потенцијал готово целе Европе.

 

Подвиг ветерана и радника је открио праву животну снагу наше нације, њено јединство, победнички дух и љубав према отаџбини. Наши очеви и дедови су победили моћног, немилосрдног непријатеља пред којим су многе земље одступиле. Они су донели слободу совјетском народу и другим народима. Наши војници су нацистима и њиховим саучесницима наплатили милионе жртава и сва варварства на нашој земљи.

 

Рат је трајао скоро четири године и постао цела епоха за нашу земљу. Епоха храбрости и јунаштва, суђења и трагичних губитака светлих нада и безграничне вере у победу. Велики Патриотски Рат ће заувек остати изузетан, свети подвиг нашег народа, позив да живимо у складу са савешћу и нужност да преносимо праве вредности из генерације у генерацију.

 

Драги другови, лекције из историје указују на то да светски мир не може да се одбрани сам од себе. Треба да будемо на опрезу. Двоструки стандарди су неприхватљиви, кратковидо удовољавање онима који смишљају нове злочине.

 

Данас се цивилизација поново суочава са суровошћу и насиљем. Тероризам је постао глобална претња. Ми смо дужни да победимо то зло. Русија је отворена за обједињавање напора са другим државама, спремна да ради на изградњи савременог ванблоковског система међународне безбедности.

 

Наши војници и команданти су доказали да су достојни наследници јунака Великог отаџбинског рата и спемни да часно заштите интересе Русије. Сигуран сам да данас ветерани са поносом причају својим унуцима и праунуцима да заувек чувају сећање на велику победу. Да памте генерацију која је извјевала Велику Победу!

 

Срећан празник! Срећан Дан победе! Ура!

 

Ката

Тагови: ; ;