Странка демократске акције оценила је као неутемељену изјаву председника Србије Томислава Николића о напретку БиХ и Републике Српске и оптужила Бања Луку за блокаду европског пута БиХ.

 

Čestitka-povodom-Dana-nezavisnosti

 

Томислав Николић је у недељу на конференцији за новинаре након обележавања Дана сећања на жртве страдале на стратишту Доња Градина изјавио да «Србија признаје БиХ, са њом има изванредне односе, жели јој свако добро, али исто тако жели и РС свако добро».

 

«Не одобравамо када БиХ угрози Републику Српску», рекао је Николић.

 

СДА, чији је лидер Бакир Изетбеговић, у саопштењу наводи да се «ради о врло циничној замени теза, јер је Николићу јако добро познато где леже узроци блокаде европског пута БиХ, као и њеног укупног напретка» и тврди да блокада редовно долази из РС.

 

«Сталне претње суверенитету и територијалном интегритету БиХ, блокаде државних интитуција, константна заговарања о одржавању референдума, долазе управо из РС. Представници РС блокирали су усвајање низа закона на које се БиХ обавезала потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању», тврди СДА.

 

Из СДА напомињу да је довољно навести Закон о банкарској супервизији, који су такође блокирали представници РС, што је резултирало актуелном банкарском катастрофом у РС, која ће коштати све грађане БиХ.

 

Они сматрају да РС опструира објављивање резултата пописа становништва, као и доношење државне стратегије у инфраструктурним секторима, који су кључни услов за коришћење ИПА средстава. То су, како тврде из СДА, само неки од примера који показују да РС омета интегрисање БиХ у Европску унију.

Из Изетбеговићеве странке наглашавају да, ако је председник Србије, као што тврди, пријатељ БиХ и њених ентитета, онда својим изјавама треба да утиче на политичко вођство РС да, уместо блокаде, заузме конструктиван однос према свим процесима везаним за напредак БиХ.

 

РТС

Тагови: ; ; ;