Упркос забранама од стране власти у већини украјинских градова данас су одржане манифестације поводом Дана победе. У многим градовима манифестације су одржане уз сукобе и провокације од стране украјинских националиста као и нацистичких батаљона.

 

odesa dan 2

 

 

У Кијеву је данас одржана акција «Бесмртни пук» у којој је учествовало неколико хиљада људи. Националисти су провоцирали и покушали од учесника акције да отму совјетске заставе и георгијевске ленте. Они су успели да испребијају једног човека који је имао георгијевску ленту.

 

У Одеси је такође организовано масовно обележавање Дана победе. Без обзира на полицијску забрану људи су се организовали. Полиција је тражила од учесника акције да скину георгијевске лете. Људи су их скидали док прођу поред полицијског кордона и после их враћали.

 

odesa dan pobede

 

У Харкову је током обележавања Дана победе дошло до сукоба који су изазвали украјински националисти. Они су са одеће ветеранима Другог светског рата покушавали да скину георгијевске ленте. Полиција је успела да раздвоји групе али су националисти једном полицајцу поломили нос.

 

У Дњепропетровску су «ветерани АТО» изазвали тучу са становништвом које је обележавало Дан победе. Полиција је успела да спречи сукоб већих размера а у граду је одржан и «Бесмртни пук».

 

У Запорожју су нацисти уз помоћ полиције провоцирали ветеране а у граду Мелитопољ су заједно с полицијом скидали георгијевске ленте становништву, између осталих и локалном  свештенику.

 

melitopolj dan pobede

 

У Славјанску су нацисти ветеране поливали зеленом бојом.

 

У Черкасију су нацисти напали ветеране због совјетске симболике. Након туче они су успели ветеранима да отму симболику победе.

 

У окупираном Мариупољу нацисти су јајима гађали ветеране Другог светског рата а полицијске патроле ухапсиле су човека који је имао на грудима георгијевску ленту.

 

У Николаеву су припадници «Азова» напали становништво које је обележавало Дан победе. Они су испребијали жену која је делила георгијевске ленте.

 

 

Тагови: