Руководилац Министарства унутрашњих послова (МУП) Душко Марковић донео је решење којим се забрањује регистрација НВО «Равногорски покрет Црне Горе».

 

DSC_1569

 

«Решење о упису Равногорског покрета у Регистар невладиних удружења донето је мимо знања руководиоца МУП-а, па је по сазнању за њега покренуо процедуру утврђивања околности под којима је оно донето. Утврђено је да је решење донијето мимо прописа и без потписа руководиоца МУП-а», саопштено је из МУП-а.

Наиме, након сазнања за регистрацију «Равногорског покрета» уследиле су оштре рекације јавности са захтевом упућеним Марковићу да се избрише односно забрани рад овог невладиног удружења, јер би, како се наводи, његово деловање било супротно Уставу Црне Горе.

«Чланом 259 став 1 Закона о општем управном поступку прописано је да се извршно решење може укинути ако је то потребно ради отклањања тешке и непосредне опасности по живот и здравље људи, јавну безбедност, јавни мир и јавни поредак или јавни морал или ради отклањања поремећаја у привреди, ако се то не би могло успешно отклонити другим средствима којима би се мање дирало у стечена права. Поред свега наведеног, ово удружење заступа и заговара идеологију која је супротна Уставу Црне Горе, односно ова идеологија представља опасност по независност, сувереност и уставно уређење Црне Горе, што изазива опасност по јавни мир, јавни поредак и јавни морал», истакли су из МУП-а.

Они цене да би постојање и деловање ове организације причинило друштвено штетне последице.

 

 

РТЦГ

Тагови: ;