Церемонија полагања венаца и цвећа на гробове совјетских војника и грађана страдалих током Великог домовинског рата, који су сахрањени у Белгији, одржава се на Дан победе на територији Краљевине.

 

У Белгији је сахрањено око 350 совјетских грађана, углавном ратних заробљеника и људи који су током рата одведени на рад у руднике угља у Валону. Многи од њих су побегли из заробљеништва и придружили се трупама белгијског Покрета отпора.

 

rusija-zastava-devojka

 

Централни догађај Дана победе је полагање венаца на гробове совјетских ратних заробљеника и чланова белгијског Покрета отпора на централном гробљу у Евере у Бриселу. Свечаности присуствује руски амбасадор у Белгији Алекандер Романов, стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов, стални представник Русије у НАТО Александер Грушко и много амбасадора и дипломата.

 

Традиционално, венце и цвеће полажу и представници Руске православне цркве, лидери ветеранских организација белгијског Покрета отпора, шефови организација руских сународника и ученици школе при руској амбасади у Белгији.

 

Комеморација се, уз учешће руских дипломата и официра, одржава на још 45 гробаља у Белгији.

 

У знак сећања на совјетске војнике и грађане који су погинули у Белгији, свештенство епархије Руске православне цркве служи помен у храмовима и на војним гробљима. Помен се служи у Бриселу, Лијежу, Намуру, Монси, Генки, Берингену и у другим градовима.

 

Ката

Тагови: ; ; ;