На Тргу слободе у Зрењанину одржана свечаност поводом Дана победе. На свечаности је учествовало око 1.300 припадника Министарства одбране и Војске Србије и више од 40 моторних и борбених возила, оклопних транспортера, тенкова, ваздухоплова и пловних објеката.

 

Командант свечаности био је начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Војин Ч. Јондић, а његов заменик је био командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић.

 

Званице и гости по завршетку дефилеа имали су прилику да виде и изложбу борбених и транспортних средстава, оруђа и оружја која користе припадници Војске Србије.

 

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом председник Србије Томислав Николић је положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

 

Свечаност је почела артиљеријском паљбом коју су извели припадници Гарде Војске Србије, који су на Тргу слободе приказали и специфичну вештину руковања пушком, такозвани егзерцир.

 

Vojska-Trg-slobode

 

У летачком програму, представљени су ваздухоплови који су надлетали центар Зрењанина и то школско борбени авион «Галеб Г-4», ловац бомбардер «Орао» и ловачки авион «Миг-29», као и хеликоптери типа «Газела/Гама».

Mig

 

Манифестацији у Зрењанину присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић и други државни и војни званичници.

 

«Позивам наше комшије да се окренемо будућности пошто Србија жели да сарађује са свим земљама региона», рекао је председник Николић на свечаности.

 

 

Грађани су имали прилику да виде дефиле пешадијских јединица састављених од представника свих родова и видова Војске Србије, док је на сидришту на Бегеју представљено пет бродова Речне флотиле које су посетиоци могли да разгледају.

 

Манифестација «Бегеј 2016» почела је предајом рапорта генерал-мајора Војина Ч. Јондића председенику Србије Томиславу Николићу и интонирањем химне.

Centralna-svecanost-u-Zrenjaninu

 

Постројавање јединица за обележавање дана ВС и Дана победе.
Vojska-u-Zrenjaninu

 

Генерал-мајор Војин Ч. Јондић предао је рапорт председнику Србије Томиславу Николићу, након чега је уследио дочек заставе и интонирање химне.

Tomislav-Nikolic

Начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић отворио свечаност у Зрењанину и поздравио госте.

 

 

Зрењанин је домаћин манифестације из више разлога јер је био пример сложног живота различитих нација, поручио је председник Томислав Николић.

Nikolic-obracanje

 

Одлазак јединица на полазну линију за дефиле, уз интонирање «Марша на Дрину». Изведен падобрански скок.
Егзерцир Гарде Војске Србије на Тргу слободе у Зрењанину.

Egzercir-garda

 

Дефиле ваздухопловног ешалона — «газеле», «орла», «галеба Г-4».

Mig

Дефиле дела јединица Војске Србије пратио је налет ловачког авиона «Миг-29».

 

На крају војне параде, председник Томислав Николић поздравио је команданте ешалона који су учествовали у дефилеу.

 

 

 

Преузето са РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;