Бивши бранилац Рамуша Харадинаја, британски правник Бен Емерсон биће један од петоро судија које ће одлучивати о жалби Тужилаштва на ослобађајућу пресуду коју је Хашки трибунал изрекао Војиславу Шешељу.

 

Vojislav-Seselj-srs-

Емерсон ће бити један од чланова Жалбеног већа у процесу Шешељу, којим ће председавати амерички судија Теодор Мерон, дугогодишњи председник Трибунала и судског Механизма који га наслеђује, саопштено је у Хагу.

 

Бен Емерсон је бившег вођу ОВК два пута успешно бранио пред Трибуналом.

 

Први пут, Харадинај је 2008. ослобођен кривице за ратне злочине над Албанцима и Србима у околини Дечана. После усвојене жалбе Тужилаштва, суђење је делимично поновљено, али је и на крају тог процеса Трибунал 2012. ослободио Харадинаја.

 

Емерсон је, после те пресуде, оштро напао бившу главну тужитељку Карлу Дел Понте што је уопште подизала оптужницу против Харадинаја.

 

У Жалбеном већу у процесу Шешељу биће још судије Флоранс Ареј из Камеруна, Ли Мутога из Кеније и Иво Роса из Португала.

 

Првостепено веће Трибунала ослободило је Шешеља, 31. марта, кривице за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-1993, а Тужилаштво је у жалби оценило да је пресуда «неразумна» и «необразложена».

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;