Округли сто организовао је Хелсиншки одбор за људска права, уз подршку Фондације за отворено друштво.

 

hqdefault

Историчарка Латинка Перовић оценила је данас да Срби не познају довољно Русију и да ту државу разумевају само фолклорно, а политичке елите у Србији покушавају да «седе на две столице — и Русија и ЕУ».

 

«Русија је за Србију као фатаморгана. Ми хоћемо у ЕУ, али покушавамо да одржимо баланс чији је носилац била Југославија, али који Србија данас не може да преузме», рекла је Латинка Перовић на округлом столу «Србија у геостратешком позиционирању Русије» у Новом Саду.

 

 

Према њеним речима Србију и Русију везује идеја «велике државе», за чије очување се користе и насилни начини, те да српско-руске односе треба гледати кроз научни приступ, рационално и кроз различите димензије.

 

Бивша амбасадорка Србије у Русији Јелица Курјак казала је да је Србија увек имала «проблем са идентификацијом», а да је Русија знала да искористи ту растрзаност.

 

«Србија стално седи на те две столице — ЕУ и Русија, и мислимо да смо јако важни у том седењу, али уствари губимо себе», казала је она.

 

 

Како је објаснила, Србија је данас «конгломерат политичких партија» које од уских интереса не виде целокупну државу, а као велики проблем у функционисању државе навела је и «да Србија никада до краја није спровела реформе, а своје реформаторе је или убијала или су се они сами повлачили».

 

«Као и Русији, и нама је стално одговарао један ‘газда’, ма како се он звао. Та неспремност да се искорачи у ново је суштина и српског и руског идентитета», додала је Јелица Курјак.

 

 

Економски новинар Димитрије Боаров оценио је са становишта економске политике да је мишљење да се треба окренути руском тржишту произашло из «пораста проруских иделогија и рекламерства Русије као алтернативе у домаћој политици».

 

«Јавља се све више рекламера таквог концепта, а чињенице говоре нешто сасвим друго. Прошле године извоз Србије у Русију износио је 726 милиона долара, а 1990. године је он износио 1,197 милијард долара. И тај ниво из 1990. године никада за све ово време нисмо досегли», казао је Боаров.

 

 

Додао је да тако велико тржиште не треба потцењивати, али да Србија мора знати да је Русија «у просеку земља сиромашних потрошача».

 

Округли сто организовао је Хелсиншки одбор за људска права, уз подршку Фондације за отворено друштво.

 

 

 

Новости

Тагови: ; ; ;