Исламске организације у Великој Британији постале су предмет критике након што су објавиле да жене треба да се држе подаље од Фејсбука, и да за излазак из куће треба да траже одобрење својих мужева.

 

muslimanke

 

Нова «правила», која је објавила џамија «Грин Лејн Масџид» из Бирмингема, а која су подржале неколико других џамија, између осталог женама забрањује и ношење одређених видова одеће, попут панталона.

 

Такво одевање, према наводима њихове објаве, «истиче детаље женског тела» што се сматра неприкладним.

 

У објави се наводи и да жене не би смеле да путују на удаљености од преко 75 километара без мушке пратње.

 

Поред Грин Лејна, иницијативи су се придружиле и Асоцијација муслимана Бирмингема, Џамија Кројдон, као и Исламски центар.

 

Централна џамија Блекбурна је такође упозорила на «опасности Фејсбука», тврдећи да је ова друштвена мрежа «отворила врата греху. Муслиманске девојчице и жене су постале плен овог зла».

 

 

Позадину овог догађаја и статистичке податке за њега везане откривају стручњаци Катехона:

 

На основу недавно објављене студије о расту броја европских муслимана, муслиманско становништво Британије прешло је број од 3,5 милиона током 2015. године, што њихов удео у укупној популацији острва од 64 милиона подиже на 5,5%. Конкретно речено, Британија има треће по бројности муслиманско становништво у Европској унији, након Француске и Немачке.

 

 

Ислам и питања за њега везана били су свеприсутни у друштвеном животу Британије током 2015. године, а могу се сврстати у 5 широких тема:

1) исламски екстремизам и безбедносне импликације британских џихадиста у Сирији и Ираку; 2) стално ширење исламског шеријатског права у Британији; 3) сексуално злостављање британске деце од стране муслиманских банди; 4) интеграција муслимана у британско друштво; и 5) неуспех британског мултикултурализма.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;