Борци Исламске државе напредују ка Палмири и прете да поново освоје тај древни сиријски град, нешто више од месец дана пошто је ослобођена од стране војске Сирије, јавља АП.

 

палмира

 

Медији повезани са ИД и активисти сиријске опозиције тврде да су борци те екстремистичке групације заузели напуштену, стратешки важну локацију за лансирање ракета у близини једне ваздухопловне базе, мање од 60 километара од Палмире.

 

Тиме су практично пресекли главни пут који повезује Палмиру са том базом и са главним градом провинције Хомс, и угрозили снабдевање владиних трупа.

 

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону и други опозициони активисти потврдили су напредовање ИД.

 

Радио Ал Бајан, близак ИД, објавио је да су милитанти те организације преузели контролу над напуштеном војном локацијом, заузели две владине контролне тачке за ваздухопловну базу, и оборили војни хеликоптер северно од базе.

 

Представници Опсерваторији такође кажу да је једна летелица оборена и додају да је судбина посаде неизвесна.

 

Сиријска војска, уз помоћ руских ваздушних снага, повратила је крајем марта контролу над Палмиром, 10 месеци након што су је екстремисти освојили. Током владавине ИД, уништен је велики број древних споменика, а становништво је расељено.

 

 

РТС

Тагови: ; ;