Холандско председавање Саветом ЕУ није ставило питање отварања поглавља 23 у преговорима Србије о чланству у Унији на дневни ред данашњег састанка сталних представника земаља чланица јер је став Хрватске по том питању остао непромењен.

 

еу

 

Иако је 27 држава чланица већ дало своје «зелено светло» за отварање ових поглавља, Хрватска већ два месеца блокира успостављање неопходног консензуса унутар Уније.

 

Како је за агенцију Танјуг објаснио портпарол сталног представништва Холандије у Бриселу, Дирк Јан Вермеј, ротирајуће холандско председавање Унијом у сталним је контактима са Хрватском по овом питању, али је ”до сада став Хрватске остао непромењен”.

 

«Лопта је у хрватском дворишту и чим они буду спремни да направе корак напред по овом питању, ми ћемо бити спремни да помогнемо»”, каже Вермеј.

 

 

Холандско председавање ЕУ каже да се нада да ће до таквог напретка доћи што пре.

 

«То ће омогућити да отворимо важна поглавља 23 и 24 до краја нашег председавања»”, изјавио је Вермеј.

 

 

Загреб своје «резерве» по питању овог новог корака Србије у преговорима о чланству у ЕУ заснива на питањима укидања региналне јуристикције Србије у процесуирањуратних злочина и гаранцијама за заступљеност хрватске националне мањине у српском парламенту.

 

Преузимајући ротирајуће шестомесечно председвање Европском Унијом, Холандија је још у јануару ове године нагласила да планира да до краја јуна омогући нови корак у приступним преговорима Србије отварањем поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и представљају фундаменталну основу у преговорима о чланству у Унији.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ;