Лектира за шести разред ученика у Хрватској садржи промовисање усташтва које је приказано не само као нешто потпуно уобичајено и прихватљиво, него и као израз хрватског домољубља, објавио је «Индекс».

 

ustaska lektira

 

Као пример наводи се реченица из романа Стјепана Томаша под називом «Мој тата спава с анђелима — Мали ратни дневник», где стоји реченица попут «Ми смо спремни, поглавниче».

 

«Сва је треперила од унутрашњег узбуђења кад је чула како Бобо или Јуре виче: Ми смо спремни, поглавниче», наводи се у књизи коју хрватски шестаци морају обавезно да прочитају.

 

 

Та књига је на попису обавезне литературе за шести разред уз «Приче из давнине» Иване Брлић Мажуранић и дела Аугуста Шеное.

 

Индекс додаје да то није једини споран део те лектире.

 

Загребачки портал ту наводи да песма о «усташким крвницима» Јури Францетићу и Рафаелу Бобану, који «зову и кличу» поглавнику, спомиње се на неколико места у књизи чије је прво издање објављено 1992. године, као и усташки поздрав «За дом спремни»“.

 

Томаш, рођен 1947. године, кроз главни лик шири предрасуде о Србима као искључиву истину о ономе што се догађало деведесетих.

 

Књига на неколико места промовише усташки поклич «За дом спремни», чак и кроз описе девојчице о томе како су се дечаци из разреда «бусали у мала хрватска прса» пишући усташке слогане у саставу о својој избегличкој судбини.

 

ratnidnevnik

 

«Сви су дечаци на почетку састава написали: ЦРОАТИА И ЗА ДОМ СПРЕМНИ! На дну састава још већим словима: УВЕК ЗА ДОМ СПРЕМНИ!», стоји у књизи.

 

 

Из Индекса наводе да су због овога затражили и одговор Министарства науке, образовања и спорта према којим критеријумима је књига с оваквим садржајем завршила на списку обавезне лектире.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;