Oпозиција у Републици Српској има информације да екстремне групе из Србије намеравају да 14. маја дођу на минтинг у Бањалуку који организује владајућа коалиција са СНСД-ом на челу, каже председник Српске демократске странке Младен Босић.

 

Mladen-Bosić

 

Младен Босић је новинарима у Сарајеву рекао да је синоћ телефоном разговарао с премијером Србије Александром Вучићем, коме је пренео та сазнања.

 

«Пренео сам му наша сазнања да постоје екстремне групе из Србије које се организују да дођу на митинг који организује (председник РС и лидер СНСД-а) Милорад Додик. Схватио сам да и Вучић има ту врсту информација», рекао је лидер СДС-а.

 

 

Босић је потврдио да је Вучић позвао лидере владајућег блока и опозиције у РС да протести буду мирни. Навео је да је протест прво најавила опозиција, а да је одмах после тога Додик најавио контрамитинг у исто време и на истом месту.

 

«Ово што ради Додик свакако на њега ставља одговорност за немиле догађаје, ако до њих дође. Очекујем да и органи Србије интервенишу ако имају сазнања о екстремистима из Србије који би дошли овде да праве нереде. Очекујем да ће предузети кораке у том смеру», нагласио је лидер СДС-а.

 

Према његовим речима, Додик је организујући контрамитинг «најавио неку врсту насиља и претње».

 

«Очекујем од њега да не иде тим путем, јер је то хушкање народа на народ», рекао је Босић, истичући да опозиција неће одустати од протеста.

 

 

Лидер СДС-а навео је да власт на све могуће начине настоји да опструише протест опозиционог Савеза за промене, наводећи да све начелнике општина у РС, који припадају СДС-у, позива полиција и тражи податке о људима који намеравају да иду на протесте у Бањалуку.

 

 

Лидер СДС-а очекује да полиција РС ради свој посао и обезбеди ред и мир у Бањалуци 14. маја.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;