Председник Нигерије Мухамаду Бухари изјавио је да «не жели извињење од премијера Дејвида Камерона» који је његову земљу назвао «невероватно корумпираном» и додао да Британија треба да врати имовину коју су покрали нигеријски званичници који су побегли у Лондон.

 

Бухари

 

«Не треба ми никакво извињење. Оно што ми треба је да се врати наша имовина», рекао је Бухари на самиту за борбу против корупције који је организовао секретаријат Комонвелта у Лондону, преноси АФП.

 

«То је мој захтев. Шта ће ми извињење?» рекао је нигеријски председник пред бројним организацијама цивилног друштва и делегата Нигерије.

 

 

Британски премијер снимљен је како коментарише да самиту присуствују лидери неких «невероватно корумпираних земаља».

 

«Нигерија и Авганистан су вероватно две најкорумпираније земље у свету» снимљено је приликом Камероновог разговора са краљицом Елизабетом на скупу у Бакингемској палати.

 

 

Бухари је покренуо широко распрострањену кампању за борбу против корупције од ступања на дужност председника прошле године, а у свом говору се захвалио Британији за помоћ да поврати украдену имовину у иностранству.

 

«Чак и пре доласка ове владе, Велика Британија је показала иницијативу за хапшења бивших гувернера неких држава Нигерије», рекао је Бухари.

 

 

Он је истакао случај бившег гувернера нигеријске државе Бајелс, богате нафтом, који је ухапшен у Лондону на основу оптужбе за прање новца 2015. године, али је избегао хапшење тако што се маскирао у жену, преноси АФП.

 

Бухари је додао да је корупција «чудовиште» у Нигерији, али да је његова влада увела систем «нулте толеранције» према корупцији.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;