Специјално тужилаштво испитало је бившег команданта ОВК Фатмира Љимаја због наводног убиства двојице Албанаца недалеко од Малишева у октобру 1998. године. То је трећа истрага против Љимаја због ратних злочина. Претходно, због недостатка доказа ослобођен је на суђењима у Хагу и Приштини.

 

Limaj2

 

Специјално тужилаштво испитало је у четвртак Фатмиља Љимаја као «главног осумњиченог» за убиство двојице Албанаца код Малишева октобра 1998. године, јавио је косовски сајт «Инсајдери».

 

Фатмир Љимај, познат и по ратном надимку «командант Челику», био је командант зоне у којој су се ова два убиства догодила, а осумњичен је да је издао наредбу да се двојица Албанаца убију.

 

Рамиза Хоџу су убили припадници Ослободилачке војске Косова и прогхласили га издајицом. Његову егзекуцију, још тада, признао је главни штаб ОВК у «коминикеу број 4».

 

Рамиз Хоџа и Селман Биниши су, у прогласу ОВК; означени као издајници који су у сарадњи са Агимом Краснићијем, кога је ОВК такође убила, водили специјални рат против Ослободилачке војске Косова.

 

Хоџина породица је, међутим, у годинама после рата тврдила да је убиство имало сасвим другу позадину, те да је Рамиз Хоџа ликвидиран пошто је, као симпатизер Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, штитио локалног имама.

 

Маскирани припадници ОВК су, тада, уместо имама у аутомобил убацили Рамиза Хоџу. Нешто касније, на истоветан начин отет је и Биниши. ОВК их је убила недалеко од Малишева.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;