Идеја да би Доналд Трамп могао да наследи Брака Обаму на месту Председника САД многима је деловала као научна фантастика. Његови ставови изазивали су подсмех или забринутост код светских лидера који су јавно називали Трампа погрдним именима, па чак и «кловном». Сад када је тај «кловн» ближи Белој кући него икад и њихов однос према Трампу се мења.

 

Donald trump profil

 

У мору критичара, један од гласнијих био је британски Премијер Дејвид Камерон који је Трампов позив на забрану уласка муслиманима у САД оштро одговорио. Назвао га је глупим и бесмисленим али је убрзо ублажио своје речи.

 

Камерон тврди да нема намеру да се извињава контроверзном републиканцу јер верује да је његов предлог погрешан, али је на пресконференцији са јапанским Премијером Синз Абеом рекао да Трамп «заслужује поштовање». Његов колега из Јапана, земље које је често била на мети републиканца, није коментрисао ништа. Но, није могао ни да сакрије саркастичан осмех.

 

«Нећу променити свој став о овој идеји. Потпуно је јасно да је таква идеја била, остала и биће погрешна, тако да је и мој став јасан», рекао је Камерон на питање новинара да ли би се сада извинио.

 

У фебруару, бивши Председник Мексика Висенте Фокс је још оштрије реаговао на Трампове ставове. Републиканац је још једном позвао на подизање зида између Мексика и САД рекавши да ће «их натерати да плате тај зид», на шта је Фокс одговорио «нећу да платим тај је * ни зид».

 

Ипак, прошле недеље не само да је ублажио своје речи, већ је Трампу понудио и јавно извињење. У једном интервјуу, говорећи о Трампу, Фокс је рекао «Ако сам Вас увредио, жао ми је».

 

Иако је Трамп месецима током кампање вређао Мексиканце, називајући их чак силоватељима и криминлацимка који су донели дрогу у САД, Фокс је рекао да је «праштање једна од највећих врлина које човек може да поседује» и да је то одлика «милостивих лидера». Фокс је нагласио да би и Трамп требало да буде такав.

 

Један од ретких светских лидера који имају позитивно мишљење о Трампу од самог почетка је Владимир Путин, али то вероватно има везе са најавама везаним за промену спољне политике уколико републиканац постане Председник САД, а које иду на руку Русији. Медији су објавили да је Путин једном приликом назвао Трампа «интелигентним човеком».

 

Иако се однос према Трампу мења, његова оштра реторика и контроверзни ставови и даље изазивају негативне рекације. Бивши саудијски амбасадор у Вашингтону, принц Турки ал-Фаисал, америчке изборе описује као «спектакл», а о републиканцу нема баш лепо мишљење.

 

«Не могу да верујем да држава као што је Америка може себи да дозволи да неко, као њен Председник, просто каже «овим људима неће бити дозвољен улазак у нашу земљу». До вас је, није до мене. Надам се само да ћете ви, амерички држављани направити прави избор у новембру», рекао је Турки ал-Фаисал јасно алудирајући на Трампове ставове о муслиманима.

 

Ката

Тагови: ; ;