Размештање противракетног система код граница Руске Федерације свакако представља претњу нашој земљи, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

932

Све институције које су одговорне за одбрану Руске Федерације упознате су са плановима за размештање ракетног ПВО НАТО-а и Москва предузима одговарајуће мере, рекао је Песков, а преноси Спутњик.

„Од самог почетка ове приче говорили смо, и уверени смо у то, да размештање ПВО система представља претњу безбедности Руске Федерације“, изјавио је он.

 

У Румунији ће данас постати оперативан амерички противракетни штит развијан више година у циљу заштите Европе од потенцијалне претње ракета дугог домета са Блиског истока, саопштили су званичници САД и НАТО-а.

 

Амерички и НАТО званичници прогласиће сутра противракетни штит оперативним у ваздухопловној бази Девеселу у Румунији. САД ће у петак у Пољској почети изградњу још једног таквог система, у близини Балтичког мора, а очекује се да буде завршен 2018. године.

 

„Знате да ово није вест. То је посао, то је процес активације система ракетне ПВО. Све наше безбедносне институције одговорне за обезбеђивање одбране, за обезбеђивање националне безбедности, свакако су добро информисане о овим плановима и овде питање није у томе да ће бити предузете мере. Мере ће бити предузете да би се обезбедио потребан ниво безбедности Русије.Желим да вас подсетим да је и сам председник више пута питао против кога ради и против кога ће радити тај систем“, рекао је Песков одговарајући на питање о томе да ли ће тема почетка рада система америчког ракетног штита у Европи бити разматрана на састанку Владимира Путина са представницима војних власти и да ли ће се расправљати о одговарајућим корацима.

 

Овај систем прво се „веома детаљно“ објашњавао као ракетна претња која потенцијално може доћи из Ирана и ове изјаве су даване на различитим самитима НАТО-а, додао је Песков.

 

„Сада знамо да се ситуација са Ираном драстично променила. Питање које је Москва више пута постављала не губи на својој актуелности“, рекао је Песков.

 

 

Тагови: ; ; ;