Кустурица одликован Орденом Светог Стефана Лазаревића

Кустурица је под Острог дошао у пратњи „Ноћних вукова“, најмасовнијег светског мотоциклистичког клуба, пренели су подгорички медији.

 

 

Кустурица орден Светог Стефана

У Манастиру Острог је режисеру Емиру Кустурици уручен Орден Светог Стефана Лазаревић за изразе поштовања Цркви и свецима, посебно у тренутку када су на удару православље и целокупна хришћанска култура.

 

Кустурица је под Острог дошао у пратњи „Ноћних вукова“, најмасовнијег светског мотоциклистичког клуба, пренели су подгорички медији.

 

Председник одељења „Ноћни вукови“ из Црне Горе, Жељко Вукчевић, истакао је да мотоциклисти бар једном недељно долазе под Острог.

 

„Данас нас је дошло десетак. Међу нама је један члан из Русије и двојица из Републике Српске. Желимо да се поклонимо моштима Светог Василија Острошког и да будемо пратња нашем брату и госту Кустурици“, открио је Вукчевић.

 

 

У манастиру је данас обележен празник Светог Василија Острошког, а хиљаде верника из Црне Горе, земаља региона и света, целивали су мошти светитеља које се чувају у Ваведењском храму, у Горњем манастиру.

 

Ноћ пре, у оквиру поноћног празничног бдења у Цркви Ваведења молебан и акатист служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

 

Митрополит Амфилохије служио је и централну архијерејску литургију на платоу испред Горњег манастира, уз саслужење митрополита тернопољског и кремењецког Сергија из западне Украјине и епископа будимљанско-никшићког Јоаникија.

 

Василије Острошки (Јовановић), који је на рођењу добио име Стојан, рођен је 28. децембра 1610. године у селу Мркоњићи у Херцеговини, а замонашио се у требињском манастиру Успења Пресвете Богородице.

 

 

 

 

РТС