Потпредседница Европског парламента и известилац за Косово Улрике Луначек изјавила је да није непријатељ Србије, али да је сигурна да Србија неће приступити ЕУ без признања Косова, и то не због тога што она то тврди, већ због искуства које је ЕУ имала са Кипром.

 

Ulrike-Lunacek

 

Улрике Луначек је на маргинама «Форума цивилног друштва — Београд», у организацији Европског фонда за Балкан и Ерсте фондације, коментарисала то што је једна од ретких високо рангираних политичара ЕУ која инсистира на томе да је признање Косова услов за Србију.

 

«Тачно је да признање Косова није формулисано у правним тековинама ЕУ, као и ни у једном од поглавља», рекла је Луначекова.

 

 

Она је казала да јесте један од гласова који стижу из ЕУ, али да је један од важнијих.

 

Луначекова је нагласила да је ЕУ у скоријој историји одобрила улазак Кипру, «земљи која нема јасно дефинисане границе због Турске окупације».

 

«То је разлог зашто видим да ће било која држава чланица ЕУ прихватити државу која нема јасно дефинисане границе према суседима. У том смислу, сигурна да неће бити приступања Србије ЕУ, без признавања Косова, не због мене, већ због тога што ћемо прихватати само земље које имају јасно дефинисане границе», рекла је Луначекова.

 

«Ја волим да долазим у Београд, нисам, како то неки виде, непријатељ Србије само зато што сам такође известилац за Косово у ЕП. Ја волим ову земљу и људе и мислим да је учињено доста напретка у приступању ЕУ», казала је Луначекова.

 

 

Она сматра да ће се «унутар ЕУ те границе рушити, у територијалном смислу, као и у умовима и срцима».

 

 

 

 

РТС

Тагови: ;