На Криму ће бити откривена биста цара Николаја II

16. маја у Јевпаторији свечано откривање бисте цара Николаја II.

 

Романови

 

Биста ће бити откривена на тргу названом по Карајеву у оквиру манифестације посвећене стогодишњици посете цара Николаја II и краљевске породице Јевпаторији. Према саветнику шефа администрације града, архитекте Алексеја Комова, биста ће бити поклон друштва Императорског православног палестинског удружења у Јевпаторији. Њен аутор је руски вајар Александар Аполонов.

 

Истовремено ће митрополит Симферопоља одржаће свечану молитву у храму Светог Николе после које ће се одржати и крсни ход.

 

На свечаности ће присуствовати представници Кримског руководства, представници руске царске куће, кнегиња Марија Владимировна Романова, свештенство и градске власти.

 

 

Подсетимо се да је кримски тужилац Наталија Поклонскаја у акцији „Бесмртни пук“ 9. маја, у рукама носила икону цара Николаја II.

 

 

Цар Николај II и царица Александра Фјодоровна са децом, царевићем Алексејом и војвоткињама Олгом, Татјаном, Маријом и Анастасијом, су 16. (29.) маја 1916., посетили Јевпаторију. Током посете, посетили су саборну цркву Светог Николе, Џума-Џами џамију и главну синагогу Јевпаторије. Након тога, краљ је посетио „Приморски санаторијум“, где је званично отворио болницу која је добила име по царици Александри Фјодоровној.