Највећи српски и један од најважнијих светских научника Никола Тесла, уз велике напоре групе Срба, добио је своју улицу у граду Хамилтону у Канади. Градско веће Хамилтона је за дан реализације пројекта одредило 10 јул, на 160 рођендан српског великана. Тада ће бити одржана церемонија преименовања дела тренутне Burlington Street у Nikola Tesla Boulevard.

 

преузимање (1)

 

Градско веће Хамилтона је проценило да је за замену 17 знакова, који ће носити Теслино име, потребно 150 000 долара. Да би све протекло без застоја патриоте окупљене око организације » Nikola Tesla Educatonal Charity Organization» су одржале гала прославе у циљу прикупљања средстава, те је прикупљено и више од 150 000 долара колико је потребно за ове намене.

 

«Нећемо овде стати. У плану већ имамо да се од остатка новца крене у кампању да се једна средња школа у Хамилтону преименује у ‘Никола Тесла’, а поред тога основан је фонд за награде деци која у својим радовима обрађују теме из Теслине области» , рекао је Верослав — Вик Ђурђевић, председник NTEK и иницијатор овог пројекта, а преноси Банија.

 

Ђурђевић је истакао да је Хамилтон први град који је, пре сто година, добио наизменичну струју какву познајемо данас и то управо захваљујући овом великом научнику.

 

«Постављање 17 знакова на аутопуту, којим сваки дан пролази 250 000 путника, биће до сада највећа изложеност имена Николе Тесле у свету», рекао је Ђурђевић.

 

Ката

Тагови: ; ;