Уставну обавезу да саслуша мишљење представника изабраних изборних листа, пре него Скупштини предложи манадатара за састав нове владе, председник Томислав Николић, по свему судећи, испуниће тако што ће оставити на вољу опозиционим листама да се изјасне — желе ли да дођу на консултације са шефом државе.

 

Скупштина

 

Ово се закључује из објашњења које су «Новости» добиле из кабинета председника Републике, а поводом његових изјава да «мисли да неће морати чак ни да обавља консултације, као и да су «бесмислене консултације ако се појави представник већине посланика у парламенту».

 

— Председник је поставио питање оправданости консултација са представницима опозиције када му мандатар буде представио доказе да може да формира владу. У том смислу, председник ће се обратити представницима изборних листа, упознати их са чињеницом да је формирана већина за избор владе, како би се изјаснили да ли желе да присуствују консултацијама на основу члана 112 Устава — речено нам је на Андрићевом венцу.

 

 

Овај члан, подсетимо, гласи: Председник предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

 

 

РЕАКЦИЈЕ

 

САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ: ИЗУЗЕТНА ПРИЛИКА

ПОШТО председник Николић нема обичај да разговара са опозицијом, ово би била изузетна прилика да му изнесемо наше ставове о крупним државним питањима. Одазваћемо се позиву јер ово нису само разговори о саставу Владе већ и о будућности Србије. А око многих тема нам је неопходан широк консензус.

 

 

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ: ЧЕКАМО НАПИСМЕНО

НИКОЛИЋ мора да обави консултације са свим странкама, то је обавеза прописана Уставом Србије. Тек када добијемо написмено позив на консултације одлучићемо да ли ћемо као парламентарна странка да се одазовемо и у ком саставу.

 

 

БОЈАН ПАЈТИЋ: КРШЕЊЕ УСТАВА

УСТАВ обавезује председника да предложи мандатара пошто саслуша мишљење изабраних листа. Све остало је кршење Устава. То што је Николићу непријатно да одржи састанак са Шешељем не значи да сме да крши Устав. Треба да одустане од идеје да из физиолошких разлога гази највиши правни акт и да изврши формалну обавезу консултација.

 

 

ИВИЦА ДАЧИЋ: СПРЕМНИ НА ДИЈАЛОГ

ПРЕДСЕДНИШТВО СПС одредиће се о евентуалном позиву председника државе Томислава Николића на званичне консултације о формирању нове владе. Наша странка је увек била конструктиван чинилац на политичкој сцени, спремна на дијалог. Тако ће бити и сада.

 

 

САШA РАДУЛОВИЋ: НЕОЗБИЉАН ПОЗИВ

ТАКАВ позив председника Србије Томислава Николића не сматрам озбиљним, јер је већ јасно рекао да ће мандат понудити Александру Вучићу без консултација са било ким другим. Све његове касније изјаве само су део представе коју невешто игра кршећи притом законе и Устав државе. Николић не разуме улогу председника државе.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;