У Румунији ће сутра постати оперативан амерички противракетни штит развијан више година у циљу заштите Европе од потенцијалне претње ракета дугог домета са Блиског истока, саопштили су званичници САД и НАТО-а.

 

antiraketni stit

 

Русија се противи том војном систему на свом прагу, а активирање противракетног штита сигурно ће продубити тензије између ње и Запада, оцењује агенција АП.

 

САД и НАТО су саопштили да је противракетни штит, који може да прати и обори долазеће ракете, искључиво одбрамбен и да је у сваком случају немоћан против руских интерконтиненталних балистичких ракета.

 

Руски званичници су одбацили уверавања САД да је планирани противракетни штит намењен одбрани од ракетних претњи из Ирана, а председник Русије Владимир Путин је рекао да је одлука САД и НАТО-а да наставе с тим пројектом чак и после нуклеарног споразума о иранском нуклеарном програму доказ да је уперен против његове земље. Западни званичници су то негирали.

 

Амерички и НАТО званичници прогласиће сутра противракетни штит оперативним у ваздухопловној бази Девеселу у Румунији. САД ће у петак у Пољској почети изградњу још једног таквог система, у близини Балтичког мора, а очекује се да буде завршен 2018. године.

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;