Врховни управни суд Грчке је наложио Влади да поништи одлуку о смањењу пензија из 2012 године јер је неуставна, а била је део политике штедње која је услов за исплату међународне кредитне помоћи грчкој држави.

 

Одлука највишег органа управног правосуђа, очекивана месецима, искомпликоваће посао влади Алексиса Ципраса који чека хитна средства од поверилаца, а пред њим су и њихови нови захтеви за буџетске уштеде.

 

eko-penzije

 

Одлука Државног савета нема ретроактивно дејство, али захтева да се основне и допунске пензије врате на ниво из јесени 2012 године, пре него што су новембра те године законом пензије смањене за 5-10%.

 

Многи пензионери и њихова удружења су поднели жалбу на тај закон коме су претходила друга смањења пензија.

 

Грчки Државни савет је примио многобројне жалбе на мере штедње Владе, доношене често под притиском и по хитној процедури од 2010 године од када Грчка избегава банкрот захваљујући међународној финансијској помоћи, пише N1.

 

Исти суд је 2014 године поништио смањење плата униформисаних службеника — полицајаца, војника, ватрогасаца и поморског особља. Претходна Влада, коалиција деснице и социјалиста, је имала неколико месеци да спроведе ту пресуду, али је плате само делимично повећала наводећи као разлог буџетска ограничења.

 

По грчком сајту за економске информације Мацрополис, пресуда о пензијама ће коштати државу између 1,2 и 1,5 милијарде евра годишње.

 

Ката

Тагови: ; ;