«Хоће ли ово друштво да подстиче младе да показују знање и буду награђени због тога, или ће да их обесхрабрује тако што ће њихов успех зависити од тренутног и неаргументованог става конфузног система», пита Данило Спасојевић, професор српског језика из Краљева, у отвореном писму Друштву за српски језик.

 

srpski-jezik-karikatura

 

Данило Спасојевић, професор српског језика и књижевности из Краљева, упутио је на платформи Мој Недељник, отворено писмо колегама и члановима Друштва за српски језик са молбом да му објасне због чега девојчици из Основне школе «Живан Маричић» у Жичи није дозвољено да настави такмичење на «Књижевној олимпијади» због правописне грешке, иако је тачно одговорила на питање.

 

Професор је објаснио да ученица поменуте школе није добила бод за тачно урађен 11 задатак такмичења из књижевности и тако се није квалификовала за републичко такмичење, иако је одговор био тачан.

 

«Она је као тачан одговор написала ‘Смрт мајке Југовића’. У кључу за прегледаче једини дозвољен одговор је био ‘Смрт Мајке Југовића’. Одговор није признат због правописне грешке», наводи професор Спасојевић у писму.

 

Он истиче да, иако не предаје девојчици већ његова колегиница која се и обраћала Друштву за српски језик али је добила штур и општи одговор, мора да се у име професије пита зашто је ова ученица онемогућена да се даље такмичи ако је то заслужила својим знањем.

 

Он, истовремено, даје одговор, потпуно парадоксалан — јер је учила из литературе која се користи у редовној настави, из читанке за шести разред издавачке куће «Клетт», коју је одобрило Министарство просвете. Он подсећа да и додатна литература даје идентичне резултате.

 

«Знамо да се Друштво позива на Правопис српскога језика Матице српске (2010) и да у том издању (које је врло оспоравано претходних година у универзитетским круговима) аутори препоручују да се» мајка Југовића» пише као» Мајка Југовића».

 

Вероватно отуд још једна флоскула која се нешто храбријим и упорнијим наставницима баца у лице: «Без обзира на то што пише у уџбеницима, ви сте дужни да се информишете о стању ствари и на тај начин да правовремено припремите ученике у складу са важећим правописом», наводи професор.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;