Срби чији су најмилији страдали од Мерчепових јединица огорчени пресудом, породица Вучковић из Пакраца прошла кроз пакао

 

dos-zrtve2_

 

«Зар само пет и по година, мајко моја мила?! Па, само из наше куће, Мерчеп је одговоран за свирепа убиства четворо најмилијих! Зар људски живот тако мало вреди? Је ли то правда?», прокоментарисао је Мишо Вучковић (60) из Бечеја за «Новости». Огорчен, разочаран, потресен.

 

 

Ова пресуда је со на живу рану. Октобра 1991. године, за само два дана, Мерчепови «муповци» одвели су моје родитеље Михаила и Љубицу, као и жениног брата Младена (35) и мајку Стоју (60). Све су их убили у злогласној Пакрачкој Пољани. Има и данас живих сведока, али то хрватском суду, изгледа, није било довољно да злочинца праведно осуде… — прича Мишо који је пореклом из Антуновца код Пакраца.

 

 

Огорчен наставља:

 

— Наше намилије одвели су «на информативни разговор» у Пакрачку Пољану и затворили у стару циглану.

 

Од сведока смо сазнали да су сурово мучени — прича Мишова супруга Милка. — Најсвирепијим методама, оним које су примењивали у Јасеновцу. Посебно су мучили, како смо сазнали, Мишовог оца Михаила. Тешко је то и да се прича. Боли. А, како је њима мученицима било, то само Бог зна…

 

 

Да нема одговарајуће казне за Мерчепове злочине у Пакрачкој Пољани, каже и Раде Путић (58) из Шида.

 

— Ни пола века казне није адекватно за крваве Мерчепове руке — рекао нам је у четвртак Путић. — Он и његови «јунаци» су се, почетком новембра 1991. године, у селу Торњу код Пакраца, намерачили на мог дванаестогодишњег сестрића Горана Граховца који се враћао кући из посете мом оцу, а свом деди Тејкану (58). Привели су дете! Отац је тражио да га пусте. Рекли су му да дође по њега, а онда га ухапсили. Одвели су их заједно у Пакрачку Пољану. После три дана су их раздвојили. Горана су одвели у Загреб и касније разменили, а оца наставили да муче.

 

 

Али, по Радовим речима, оно што је његов сестрић Горан доживео и видео у Пакрачкој Пољани, док је три дана био заробљен са дедом — године не могу да избришу.

 

— Причао ми је да је чуо крцкање дединих костију док су га злотвори били и мучили — тешко говори Раде. — Примењивали су усташке најзлогласније методе. А, главни мучитељ био је наш кум, Мерчепов «муповац».

 

 

 

 

Вечерње Новости

Тагови: ; ; ; ; ;