Нови скандал у редовима СПЦ ни мало неће допринети враћању поштовања људи у цркву. Нарочито јер је опет у питању сукоб због финансија између надлежног Епископа и свештенства српске цркве, овога пута у Швајцарској, након већ познате смене Епископа Нишког на захтев и иницијативу свештенства његове Епархије.

 

danas-je-sveti-vasilije-ostroski-cudotvorac

 

Наиме, јављено је да је Српска православна црква у Швајцарској после 40 година изгубила правни статус Цркве и стављена у ранг са сектама због неплаћеног пореза, а разлог је, наводно, тај што је Епископ аустријско-швајцарски Андреј, супротно законима Швајцарске, финасије и имовину ставио под своју а не под конторлу црквеног одбора и државе.

 

Постоје тврдње да Епископ од августа прошле године није платио порез Швајцарској, на шта је по тамошњим законима стиктно обавезан. Процењује се да је од верника прикупљено најмање неколико стотина хиљада франака на које није плаћен порез, јавља Блиц.

 

«Епископ је црквену управу прогласио за протестантску организацију и сменио црквени одбор на челу са Милутином Шћепановићем и вишедеценијским старешином Драшком Тодоровићем, иако су пред цивилним швајцарским законима они правни представници Српске цркве», наводи извор Блица.

 

«О смени сам обавестио патријарха Иринеја, јер је реч о финансијској малверзацији која може да има несагладиве последице по СПЦ», навео је Тодоровић.

 

С друге стране, постоје индиције да је, након што је Патријарх Иринеј сменио Владику Нишког Јована на захтев и иницијативу свештеника Епархије Нишке, у питању још једно разрачунавање са надлежним Епископом, по цену блаћења целе СПЦ. Овога пута у иностранству и то на дан када СПЦ прославља светог Василија Острошког чудотворца.

 

Ката

Тагови: ; ; ;