Руска амбасада у Пјонгјангу потврдила је да је Обалска стража Северне Кореје задржала руску јахту у Јапанском мору, на којој се налази пет особа.

 

 

KNDR 3

 

Јахта «Елфин» се налазила на путу из јужнокорејске луке Пусан ка Владивостоку. Руски дипломата је изјавио за ТАСС да се на броду налазило пет особа.

 

Портпарол јахтинг клуба «Седам стопа» изјавио за ТАСС у Владивостоку да је јахта учествовала на међунардном такмичењу, те да је била на путу кући.

 

Јахта се кретала преко неутралне економске зоне. Задржана јахта је одвучена ка обали. «Јахта је мала, дугачка је само 28 метара. Врло ју је лако одвући. Још су нејасни разлози», рекао је портпарол јахтинг клуба.

 

Јевгениј Хромченко, замјеник председника Федерације за пловидбу из Приморја, објавио је на друштвеним мрежама да се инцидент догодио касно синоћ.

 

Информације о инциденту су одмах прослеђене Координационом поморском центру у Владивостоку и Федералној служби безбедности Русије.

 

 «Северна Кореја нас је обавестила да се руски брод сада налази у луци Кимчек» — изјавио је неименовани званичник руског Министарства иностраних послова у Владивостоку и додао да су чланови посаде добро и да се очекује објашњење Пјонгјанга.

 

Према његовим речима, руска страна је затражила да брод настави пловидбу.

 

Русија има заједничку границу са Северном Корејом с којом има релативно добре односе.

 

 

 

Тагови: