У центру Бањалуке у подне ће се одржати два скупа — протест који организују представници опозиционих партија, као и митинг на чијем челу ће бити председник Републике Српске Милорад Додик са коалиционим партнерима, пише Спутњик.

 

1105671

 

Грађани полако пристижу на протест опозиције „Ослободимо Српску“ који је заказан за подне у Парку „Младен Стојановић“ у Бањалуци, у близини зграде Владе Републике Српске. Контрамитинг владајуће коалиције под слоганом „Срцем за Српску. Стоп издаји“ одржава се на Тргу Крајине.

 

 

Присталице опозиције се окупљају носећи заставе и транспаренте попут — „Укључи мозак“, док присталице власти носе оне са написима „Напред Српска“, „Милорад Додик чува РС“ и „Срцем за Српску. Стоп издаји“.

 

 

Младен Босић разговара са министром полиције РС о одобравању протестне шетње. МУП РС тврди да је траса коју опозиција предлаже — ризична. Опозиција унапред криви полицију РС ако буде проблема.

 

Присталице власти носе заставе РС и страначка обележја, фотографије руског председника Владимира Путина, натписе „Додик чува РС“…

 

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

 

 

Контрамитинг Власти
Фото: Танјуг

 

 

 

На протесту опозиције има и људи из Украјине, јавља Спутњик.

 

На главном бањалучком тргу присутни су и премијерка Жељка Цвијановић, посланици СНСД-а у Народној скупштини РС-у и у Парламенту БиХ, те високи функционери СНСД-а, јавља портал «Бука».

 

«Политичке разлике треба да решавамо у институцијама РС-а», рекао је Додик у изјави новинарима испред Палате

 

 

Додик је уочи доласка на главни бањалучки трг рекао новинарима да жели да у РС владају стабилност и мир, а да се проблеми решавају у институцијама, уз међусобно уважавање.

 

 

На митингу власти присутним се обратио и син Ратка Младића, Дарко Младић који је рекао да ће се очувати ред и мир и да «неће ударити брат на брата».

 

 

Дарко Младић

 

 

Тренутно је за говорницом Петар Ђокић, лидер Социјалистичке партије Републике Српске који позива на јединство и позива све грађане на јединство. Каже да су данас сви који су дошли показали да су за јединство, док су само појединци који су данас у парку Младена Стојановића, «они који су се ухватили за скуте сина Алије Изатбеговица , они који сумњају и желе да руше РС».

 

 

Представници власти у Републици Српској, предвођени председником Милорадом Додиком, дошли су Трг Крајине, где се окупио велики број њихових присталица, који су и организовано аутобусима дошли из свих крајева РС-а.

 

 

Додик је уочи доласка на главни бањалучки трг рекао новинарима да жели да у РС владају стабилност и мир, а да се проблеми решавају у институцијама, уз међусобно уважавање.

 

трг
фото: «Бука»

 

 

Српски члан Предсједништва БиХ и члан ПДП-а Младен Иванић је казао да ће окупљање проћи мирно и достојанствено, те да неће доћи ни до каквих немира.

 

 

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач казао је да се очекује близу 30.000 људи у Бањалуци те да је то број који 2.000 полицајаца не може контролисати.

 

 

Председник Републике Српске Милорад Додик и премијерка  Жељка Цвијановић стигли су до Трга Крајине где су окупљене присталице власти у РС-у, партија СНСД, ДНС и СП. Подржани су великим аплаузом.

 

 

Уз поздравне песме са позорница испред којих се налазе присталице и власти и опозиције почео званични програм данашњих скупова.

 

 

protest-opozicije-i-vlasti-u-srpskoj-banja-luka-1

 

 

«Ми, ратни комаданти, војске и полиције РС нисмо били дио подјеле српског народа, као што се нисмо обазирали гдје нас сврставају. Били смо, данас смо и бићемо на једној страни, на страни наше отаџбине и наше Републике Српске», прочитао је један од представника окупљених на митингу власти.

 

 

 

Један од представника опозиције је поручио да ће «ускоро ослободити Бањалуку» од издајника и вратити власт.

 

«Издаја је када одете у Сарајево и не смијете рећи да сте из Републике Српске», поручио је Милорад Додик.

 

«Никада нисам дао да неко науди РС. Данас овде у БиХ изложени смо тероризму. И поручимо данас муслиманима да хоћемо заједно да се боримо и изборимо против тероризма. Желимо слободу за све у БиХ. РС је држава, нећемо да доживимо Јасеновац, прогон и истребљење«, рекао је Додик.

 

 

Окупљени грађани бурно поздрављају аплаузом Додиков говор.

 

 

«Данас смо дошли да се покажемо и докажемо да хоћемо мир и јединство», закључио је Додик.

«Ја знам да у РС не тече мед и млеко, али смо се окупили свима да покажемо је РС способна да се демократски брани, да се у Бањалуци могу одржати два различита политичка скупа и да не буде изгреда».

 

 

Оно што желимо РС желимо и свима другима.

 

 

Сарајеву шаље поруку: српски народ има двије државе Србију и Републику Српску. Ако Давутоглуа могу поздрављати у Бања Луци онда и ми можемо да кажемо да волимо Србију.

 

 

Контрамитинг Власти
Фото: Фејсбук страница «Заветници»

 

 

 

Председник РС је позвао окупљене да сви заједно ускликну Србија, што су окупљени послушали и поздравили. Додик је такође позвао окупљене да након скупа седну у аутобусе и да се разиђу кућама, након чега је запевао «Не може нам нико ништа».

 

 

Додик
Фото: «Бука»

 

 

 

Трг Крајине и парк Петар Кочић су готово попуњени. Претпоставља се да има око 10.000 грађана. Носе се транспаренти «Срцем за Српску», «Додик заштитник», «Држава Република Српска», «Не дамо Српску».

 

 

 

Тагови: ; ;