НАТО пакт још увек није објаснио своје стратешке планове у вези противракетног штита у Европи пише Le Temps. Међутим ако нато призна да је ПРО усмерен против Русије резултат може бити не сукоб него дијалог и избегавање сукоба који никоме није потребан, наводи се у чланку.

 

pro_nato

 

«НАТО изграђује противракетни одбрамбени штит. Зашто не рећи да је усмерен против Русије»?- пита се новинар  Le Temps Фредерик Коле у својој рубрици. Он наводи да ће изградња ПВО у источној Европи повећати ескалацију напетости у односима са Русијом, преноси ИНО ТВ.

 

«Постављање нових ракетних база Москва види као још неколико потеза пешаком којима САД покушава да опколи Русију»- наводи аутор овог чланка.

 

И све то уочи НАТО самита у Варшави- главном граду највише антируски настројене европске државе у чијој власти седи странка која је опседнута теоријама завере, истиче аутор.

 

Фредерик Коле наводи да ће Москва покушати да унесе раздор међу европске земље и САД. Међутим функција ПРО и даље остаје непозната. Да ли ће он да штити од иранског нуклеарног напада како тврди Вашингтон, или ће да задржава ракете дугог домета како тврди НАТО, или ће да задржава Москву од дејстава како тврде Пољаци?

 

Новинар овог швајцарског листа позива да се појасне стратешке намере НАТО-а у вези ПРО-а. Он сматра да сукоб није неопходан чак и ако се изричито  наводи заштита Пољске и Балтичких земаља који су уплашени «руском експанзијом» и «реториком панрусизма».

 

«Напротив потребно је водити дијалог и наћи решење, јер никоме није потребан сукоб као у Украјини»- закључује Коле у свом чланку.

 

РТ

Тагови: ; ; ; ;