Немачка влада очекуjе да ће трошкови државе везано за избегличку кризу до краjа 2020. порасти до износа од 93,6 милиjарди евра, обjавио jе данас недељник Шпигл, позиваjући се на нацрт савезног Mинистарства финансиjа за преговоре са властима 16 немачких савезних држава.

 

Migranti-u-Parizu-se-sele-iz-skole-u-primerene-objekte-620x350

 

Наведена броjка ће вероватно изазвати забринутости, посебно међу све jачим анти-имиграционим покретима, поводом утицаjа коjи новопридошлице имаjу по наjвећу европску привреду, коjа jе прошле године примила више од милион људи, углавном из Сириjе и других ратних зона, пренео jе Роjтерс.

 

Броj избеглица коjе стижу у Немачку jе ове године пао, захваљуjући споразуму Eвропске униjе и Tурске, коjи предвиђа безвизни режим за Tурску у замену за смањење прилива миграната.

 

Шпигл наводи да jе Mинистарство финансиjа у броjку од 93,6 милиjарди евра укалкулисало трошкове смештаjа и интеграциjе избеглица, као и ублажавања узрока због коjих избеглице напуштаjу кризна подручjа.

 

Немачки званичници су ту процену трошкова базирали на очекивању да у ту земљу стигне 600.000 миграната ове године, 400.000 миграната следеће године и по 300.0000 миграната сваке од наредних година све до 2020, наводи се у нацрту документа.

 

Немачке власти очекуjу да ће 55 одсто људи са статусом избеглице после пет година бити запослено, стоjи у документу.

 

Портпарол Mинистарства финансиjа ниjе желео да коментарише обjављени износ трошкова, али jе истакао да су разговори између савезне и покраjинских влада у току и да ће 31. маjа бити одржан састанак на коjем ће разговарати о томе како да поделе трошкове између себе.

 

Танјуг

Тагови: ;