Дан пред седницу Савета безбедности УН, Бан Кимун је у свом најновијем извјештају о раду Унмика и ситуацији на Косову и Метохији изразио забринутост због споре примене договореног у дијалогу Београда и Приштине у последњих годину дана.

 

Генерални секретар УН Бан Кимун је, такође, оценио да на Космету још пуно тога треба урадити на промовисању веће толеранције и помирења међу заједницама, на обезбеђивању заштите мањинских права, као и на томе да се олакша повратак расељених, подрже њихова имовинска права и заштити верска традиција.

 

Бан Ки-мун

 

У извештају који обухвата период од 16. јануара до 15. априла ове године, а који ће сутра бити представљен на седници Савета безбедности УН посвећене КиМ, он је поздравио, како је навео,

«посвећеност косовског председника и премијера процесу нормализације односа Београда и Приштине и постизању пуне примене досад постигнутих споразума, нарочито успостављању Заједнице српских општина», објављено је на сајту УН.

 

 

«Ипак, са забринутошћу констатујем спор темпо имплементације у последњих 12 месеци и надам се да ће досад предузети позитивни кораци уз посредовање ЕУ бити праћени енергичним напорима да се доврше преостали кораци и реше друга питања у блиској будућности», истакао је Бан.

 

 

Поздрављајући избор Хашима Тачија за новог косовског председника, генерални секретар УН је рекао да се нада да ће важна обећања која је он навео у инаугурационом говору пружити прилику за почетак новог поглавља политичког дискурса на Косову.

 

Атмосфера подела и напетости током изборног процеса у такозваној косовској скупштини, као и бојкот и покушаји опозиционих партија и њихових присталица да омету инаугурационе церемоније «указују на потребу да све косовске демократски конституисане институције уложе активне напоре на решавању потреба и тежња грађана «Косова»», навео је генерални секретар УН.

 

 

У исто време, насиље у сваком облику остаје неприхватљиво средство изражавања политичких ставова, поручио је Бан и поновио апел свим такозваним косовским лидерима да делују одговорно када расправљају о многим горућим проблемима.

 

Генерални секретар УН је поздравио брзо успостављање специјалних комора и канцеларије специјалног тужилаштва и похвалио косовске власти због експедитивног ратификовања споразума са Холандијом као земљом домаћином.

 

«Овај процес представља кључан корак у јачању владавине права на «Косову», као и историјску прилику да се допринесе зарастању ожиљака из конфликта», рекао је Бан.

 

 

Уз подсећање да је и у ранијим извештајима на то указивао, Бан је поновио да се «Косово» и даље суочава са значајним изазовима у области о владавине права, посебно када је реч о независности и непристрасности правосуђа.

 

У том погледу, како је рекао, подршка међународних партнера, укључујући Унмик и друга тела УН, требало би да буду креативно укључена у контексту актуелне европске агенде у региону.

 

Бан је такође апеловао на даљи напредак у пуној интеграција судија и тужилаштва српског правосуђа у косовски систем.

 

Генерални секратар УН је у извештају захвалио особљу Унмика и свом специјалном представнику Захиру Танину нарочито на његовим континуираним напорима да се максимално искористе ресурсе Мисије ради постизања даље стабилизације и нормализације између Београда и Приштине.

 

Уз извештај генералног секретара УН објављен је и анекс извештаја високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини о деловању Еулекса у истом периоду.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;