На Брчанској малти у Тузли одржан је помен и положено је цвеће у знак сећања на војнике бивше ЈНА који су страдали пре 24 године приликом повлачења војне колоне из тог града. У «Тузланској колони» убијено је најмање 59 војника ЈНА, а 44 их је рањено. Незванично, број убијених је далеко виши!

 

Помену су присуствовале породице погинулих припадника ЈНА, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, делегација Народне скупштине РС и представници Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

 

«Обиљежавамо 23 године од страдања невиних и недужних припадника Југословенске народне армије (ЈНА), који су страдали само зато што су били легални и легитимни војници бивше државе. Нажалост, иако је било договорено мирно повлачење војне колоне, Кризни штаб општине Тузла то није испоштовао и за посљедицу смо имали страдање 59 војника и рањавања њих 44», казао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС.

 

Савановић је нагласио како се морамо сећати прошлости, односно да нам догађаји из прошлости морају бити опомена да не заборавимо своју садашњост како не бисмо изгубили своју будућност.

 

«Поново апелујем на све народе у БиХ да ојачају своју снагу духа и свијести те да мир и слобода немају алтернативу», закључио је Савановић.

 

 

Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, казао је како му је изузетно криво што се овакви догађаји обележавају под полицијском пратњом и полицијским кордонима.

 

«Позивам на пијетет и поштовање жртава, јер сви представници Срба из РС и Србије једнако пијетета исказују према сребреничким и свим другим жртвама. Нека нам омогуће да овакве датуме обиљежавамо достојанствено, односно да се више не боримо за равноправност мртвих, јер све су жртве жртве, било коме да припадају», рекао је Стевандић.

 

 

Учесник «тузланске колоне» био је Радојица Илић, који је 1992. године имао 31 годину. Двадесет и три године касније Илић каже:

 

«Жалосно је да нико у овом предмету није процесуиран. Убијено је стотину недужних момака, исто толико осакаћено, а Тужилаштво БиХ није нашло ниједан моменат у свему томе да било кога изведе пред лице правде. Као учесник ‘тузланске колоне’ нити сам позиван у Тужилаштво БиХ да дам изјаву, али зато добијам рјешења о обустављању истраге», рекао је Илић.

 

 

Обелжавање 24 године од страдања војника у «Тузланској колони» настављено је у Бијељини, служењем парастоса и полагањем венаца на градском гробљу Пучиле.

 

Припадници Територијалне одбране напали су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која се, на основу постигнутог договора, повлачила из тамошње касаране и требало је да преко Бијељине пређе у Србију.

 

За напад на колону ЈНА у Тузли на 12 година затвора био је осуђен Илија Јуришић, бивши полицијски званичник, али га је у марту ове године Апелациони суд у Београду правоснажно ослободио оптужбе за ратни злочин, јер није било доказа да је наредио напад на војну колону.

 

 

 

РТС/Независне

Тагови: ; ; ; ; ; ;