Бивши агент ЦИА је потврдио да америчка агенција стоји иза хапшења Нелсона Мандела, наког чега је Мандела провео 27 година у затвору. Многи су и пре овог признања сумњали да ЦИА стоји иза хапшења јужноафричког лидера.

 

 

Бивши ЦИА шпијун Доналд Рикард признао је филмском редитељу Џону Ирвину да су његове информације довеле до Манделиног хапшења, пише Сандеј Тајмс.

 

Рикард је бранио хапшење најтраженијег човека у Јужној Африци 1962. године тврдећи да је било неопходно ухапсити «најопаснијег комунисту изван Совјетског Савеза на свету«.

 

Рикард је тада званично радио као амерички вицеконзул у јужноафричком граду Дурбану. Како је рекао, знао је да ће Мандела бити на путу између Јоханезбурга у Дурбана.

 

«Открио сам када и како долази. На тај начин сам био умешан и тако је Мандела ухваћен», рекао је Рикард.

 

 

Бивши шпијун није навео како је дошао до информација, али је рекао да је веровао да је Мандела «потпуно под контролом Совјета, и да представља играчку комуниста».

 

 

Након хапшења Мандела је провео скоро 28 година у затвору пре него што је постао први председник Јужне Африке после апартхејда и један од најпознатијих активиста за људска права на свету.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;