У Њуjорку ће сутра бити одржана седница Савета безбедности Уjедињених нациjа посвећена Kосову на коjоj ће Србиjу представљати први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

 

SB_UN

 

На седници ће бити размотрен извештаj генералног секретара УН Бан Kи-муна о раду Унмика и ситуациjи на Kосову у протеклом тромесечном периоду.

 

Извештаj ће, како се очекуjе, представити шеф Унимка Захир Tанин.

 

Дачић ће, како jе наjављено из министарства спољних послова, у свом излагању дати осврт на Извештаj генералног секретара УН и изнети нашу оцену актуелне ситуациjе на Kосову и Mетохиjи и деловања Унмика.

 

Учешће jе наjавила и косовска амбасадорка у СAД Вљора Читаку.

 

Бан jе у извjештаjу изразио забринутост због споре примене договореног у диjалогу Београда и Приштине у последњих годину дана.

 

У извештаjу коjи обухвата период од 16. jануара до 15. априла ове године он jе оценио да на Kосову jош пуно тога треба урадити на промовисању веће толеранциjе и помирења међу заjедницама, на обезбеђивању заштите мањинских права, као и на томе да се олакша повратак расељених, подрже њихова имовинска права и заштити верска традициjа.

 

Генерални секретар jе поздравио, како jе навео, посвећеност косовског председника и премиjера процесу нормализациjе односа Београда и Приштине и постизању пуне примене досад постигнутих споразума, нарочито успостављању Заjеднице српских општина, али jе констатовао спор темпо примене, обjављено jе на саjту УН.

 

«Са забринутошћу констатуjем спор темпо имплементациjе у последњих 12 месеци и надам се да ће досад предузети позитивни кораци уз посредовање EУ бити праћени енергичним напорима да се доврше преостали кораци и реше друга питања у блискоj будућности», истакао jе Бан.

 

Поводом политичке атмосфера на KиM он jе истакао да насиље у сваком облику остаjе неприхватљиво средство изражавања политичких ставова и поновио апел свим косовским лидерима да делуjу одговорно када расправљаjу о горућим проблемима.

 

Бан jе и у овом извештаjу поновио да се Kосово суочава са значаjним изазовима у области о владавине права.

 

Уз извештаj генералног секретара УН обjављен jе и анекс извештаjа високе представнице EУ за спољну политику и безбедност федерике Mогерини о деловању Eулекса у истом периоду.

 

 

ТАЊУГ

 

Тагови: ; ;