САД се суочавају са изазовима на све стране и губе своје доминантне позиције на међународној арени, оценио је Ноам Чомски у есеју објављеном на сајту TomDispatch.com.

 

Светски познати амерички лингвиста, философ и историчар је указао да САД имају неколико разлога да буду забринуте поводом питања «ко влада светом».

 

noam-chomsky-israel-palestine-conflict_1363865983_670x0

 

При том је прво подсетио да је војна моћ од завршетка хладног рата играла кључну улогу у међународној политици Вашингтона и прецизирао да се то најбоље видело у Источној Азији где се ратна морнарица САД односи према Јужном Кинеском мору као према «унутрашњем језеру», аи и у Европи у којој дејствује НАТО и на Блиском Истоку, преноси Интермагазин.

 

«У сваком од та три региона америчком «поретку безбедности» је упућен изазов», наглашава Чомски.

 

Чомски у том контексту подвлачи: «Фундаментално питање међународне политике је да ли ће Вашингтон смоћи снаге и бити спреман да призна право других држава на сопствене зоне утицаја».

 

Он процењује да је могућ конфликт између Русије и НАТО поводом источне Европе и наводи да тај конфликт има предисторију.

 

После распада СССР, Запад се одлучио за ширење НАТО. Заправо, између два концепта из 90их (ширења Европске уније (НАТО) и формирања Европе од Лисабона до Владивостока), изабрао је тај први, јер је у концепту «Велике Европе» видео «велику Русију». Русији је, по изабраном концепту, било намењено даље слабљење и деструкција.

 

Чомски посебно наглашава да је Владимир Путин намеру савеза да усиса и Грузију и Украјину са разлогом доживео као претњу својој држави:

 

«То је исто као да су Мексико и Канада разматрали могућност да се прикључе Варшавком пакту. Треба ли наглашавати да би ЦИА такав покушај пресекла максимално сурово»?

 

Чомски закључује да САД морају схватити «Путинову логику». То је неопходно јер се сада већ буквално ради о преживљавању света.

 

Ката

Тагови: ; ; ;