За две године рата украјинска војска је изгубила 50% самоходне артиљерије, 52% оклопних јединица, 37%  ракетних лансера, 29% тенкова и 56% пешадијске технике различитих модела.

 

ukrajinski gubici

 

Ове податке је, позивајући се на изворе у украјинским војним структурама објавио бивши посланик украјинског парламента Алексеј Журавко, преноси Политнавигатор.

 

Према његовим речима највише жртава у редовима украјинске војске није из западне Украјине која је све ово започела на «Мајдану» него међу рускојезичним становништвом централне, источне и јужне Украјине.

 

«Скоро сви националисти из западне Украјине, из Лавова, Ивано-Франковска, и  Тернопоља су мирно али масовно побегли у Пољску а неки чак и у Русију а ми смо почели међусобно да се убијамо. Поглесајте само табелу украјинских губитака и кажите ми зашто нам све ово треба? Мрзим али разумем такозвану владу и председника њима они се руководе баналним разлозима као што су лична моћ и новац али заштп нама све ово треба»?- пита се Журавко.

 

«Зашто би на пример сељак из Киривоградске области имао разлог да се бори против истог таквог сељака из Доњецке или Луганске области? То не могу да разумем»- рекао је Журавко.

 

ВЕДРАН

Тагови: ;