Оптужени Иса Фунга, Абдула Абдулахи, Мухамед Имери, Ерол Ристеми и Стехан Стефановски су рекли да то раде добровољно.

 

 

makedonija skoplje trg

 

 

Њихови браниоци су затражили од суда да узме у обзир све олакшавајуће околности и да изрекне блажу казну, док је тужилац затражио казне које су предвиђење законом за та дела.

 

Скопски кривични суд је најавио да ће у среду изрећи казну петорици оптужених у случају «Ћелија», који су, како су пренели медији, оптужени да су «сарађивали са екстремном сунитском организацијом Исламска држава».

 

У том случају, укупно је оптужено 11 македонских држављана, од којих су шесторица већ на првом рочишту, на којем је оцењивана оптужница, изразили спремност да у замену за мању казну признају да су учествовали на ратиштима у Сирији.

 

Пресуде тој групи су изречене су 25. марта, а највећу казну, седам година затвора, добио је хоџа Мемиши Режепи, који је био задужен за вођење ћелије у којој су се склупљале паре и регрутовали борци. Преостали су добили по пет година.

 

Македонско тужилаштво за организовани криминал доставило је 2. фебруара оптужницу против 11 особа које су учестовале у паравојним јединицама у Сирији и Ираку. У тој групи је 10 Албанаца и један Македонац.

 

Према оптужници, они су од октобра 2014. до средине 2015. године били део паравојних формација на бојиштима у Сирији или на Блиском истоку или су врбовали македонске држављане за учествовање у тим јединицама.

 

Полицијска акција «Ћелија» спроведена је у августу прошле године и у њој су откривене особе које су директно биле укључене у паравојне организације у ратовима у Сирији и земљама Блиског истока.

 

Полиција је информације о радикалним исламистима који су организовали одлазак македонских држављана на бојишта у Сирију и Ираку, скупљала скоро годину дана, од септембра 2014. до августа 2015.

 

Према новом члану Кривичног закона Македоније, кажњава се одлазак на стране фронтове или организовање и регрутовање за стране паравојне структуре.

 

 

 

 

RTS

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;