Председник Србије Томислав Николић и помоћник министра спољних послова Кине Лиу Хаисинг сагласили су се да је предстојећа посета кинеског председника Си Ђинпинга Београду историјска и да ће односе две земље додатно учврстити и продубити.

 

Кина Србија
Фото: Танјуг

 

 

Томислав Николић је констатовао да су односи Србије и Кине на узлазној линији, саопштено је из Кабинета председника Србије.

 

Кина можда има већи обим размене и инвестиција са другим земљама, али тешко да ће наћи земљу у којој ужива веће поштовање, рекао је Николић.

 

Говорећи о изузетним политичким односима две земље, председник Србије је нагласио да сагласност у важним политичким питањима, као што је узајамна подршка територијалном суверенитету и интегритету, непрекидно траје дуги низ година и представља снажан темељ за унапређење односа и у другим сегментима.

 

Председник Србије је посебно подвукао захвалност на принципијелном ставу Кине о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Он је нагласио да Србије са високим уважавањем гледа на развој и напредак пријатељске Кине.

 

«Колико је Кина била упорна у развоју и напретку, толико је Србија била упорна у веровању у тај напредак», нагласио је председник Србије и додао да је долазак председника Си Ђинпинга у Београд, веома важна порука, која сведочи о томе колико Кина цени пријатељство са Србијом.

 

 

Помоћник министра спољних послова Лиу Хаисинг је пренео искрене поздраве председника Кине Си Ђинпинга, председнику Николићу, оценивши да је од његовог доласка на чело државе, сарадња две земље достигла нови ниво.

 

Званична посета председника Србије Кини, као и учешће на обележавању победе над Јапаном и фашизмом у Другом светском рату, у коме су учествовали и представници српске војске, представља снажан сигнал искреног пријатељства, додао је помоћник министра спољних послова Кине.

 

«Ми високо ценимо подршку Србије политици једне Кине и разумевању око питања Јужног кинеског мора. Истовремено Кина има чврст став на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и посвећеност дијалогу, као једином начину решавања проблема Косова и Метохије», нагласио је Лиу Хаисинг.

 

 

Одлична политичка сарадња је допринела унапређењу економских односа, што је снажно подстакнуто потписивањем Заједничке изјаве два председника 2013. године, нагласио је Лиу Хаисинг и додао да ће предстојеће потписивање Свеобухватног споразума о стратешком партнерству, даље допринети јачању економских односа две земље и врло брзо повећати обим заједничког пословања кинеских и српских компанија и увећати број кинеских инвестиција.

 

«Ми високо ценимо чињеницу да је Србија очувала стабилност и позитивно оцењујемо побољшање животног стандарда и напредак Ваше земље», оценио је Лиу. Он је нагласио да ће руководство Кине наставити да подржава инвестиције у Србију и додао да се пројекти који су у току, веома добро одвијају.

 

 

Председник Николић је констатовао да је Кина упркос напорима очувала стабилан тренд развоја. Он је поручио свом саговорнику да је Србија одлично место за инвестиције из Кине и да наша земља поседује бројне компаративне предности за улагање у производњу.

 

Председник Србије је нагласио да је веома важно да председник Кине током посете, обиђе и Железару Смедерево, констатујући да се његова жеља: улагање у производњу, испунила улагањем кинеске стране у српску железару. Истовремено је подсетио на веома важан пројекат, а то је изградња пловног пута, између Дунава и Егејског мора.

 

«То је пројекат, који ће донети бројне предности, од скраћења пловног пута за преко две хиљаде километара, изградње хидроцентрала, наводњавања пољопривредног земљишта, до решавања огромног проблема са поплавама, са којима се Србија суочава све више и све чешће», подвукао је председник Србије.

 

 

Помоћник министра спољних послова Лиу Хаисинг је рекао да ће кинеска страна озбиљно приступити разматрању свих предлога и сугестија српске стране.

 

Саговорници су се сагласили да је предстојећа посета кинеског председника историјска и да ће односе две земље додатно учврстити и продубити.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;