Бивши Председник Немачке Кристијан Вулф је 2009 године рекао да је ислам део Немачке („Islam gehört zu Deutschland“). Те речи су ускоро за неке у његовој земљи постале крилатица. У сваком случају, анкета организована месец дана касније показала је да се 49% Немаца слаже са том Вулфовом оценом.

 

Ту реченсу је прошле године, од речи до речи, поновила Ангела Меркел. Учинила је то за време заједничког наступа у Берлину са турским Премијером Ахметом Давутоглуом. Она је потом једној старијој госпођи, која је питала како њена Влада има намеру да Немце заштити од екстремних исламиста, дала савет да чешће одлази у цркву.

 

Turska-Nemacka-izbeglice-620x350

 

Најновија анкета, коју је организовао Института Инфратест, је показала да се Немци све више разилазе и са својим бившим Председником и са својом актуелном Канцеларком. Наиме сада само 34% грађана Немачке ислам сматра нечим што је неодвојиви део Немачке, нечим што припада њеној култури.

 

Многим Немцима више није по вољи што је у њиховој земљи од 1989 изграђено 100 нових џамија и многи Меркеловој замерају што Давутоглуу није рекла „Турци су део Немачке“, уместо што је поновила Булфову формулу о исламу као саставном делу Немачке.

 

Према државној статистици, у Немачкој живи милион и по Турака, 600 000 Пољака, 500 000 Италијана..

 

Међутим, ове бројке, барем када су Турци у питању, напросто лажу. У великим немачким градовима постоје цели турски квартови у којима нема ни једног натписа на немачком. Један од њих је берлински Кројцберг. Околни Немци га зову „Турска“, а локални Турци „Наш Истанбул“.

 

За немачку статистику је проблем што су многи имигранти одавно добили немачке пасоше, па су за статистику „невидљиви“ јер се воде као Немци. Држава сматра да у Немачкој живи 4 милиона муслимана. Сами муслимани тврде да их је 5,6 милиона.

 

А то су већ скоро два Берлина..

 

Ката

Тагови: ; ;