Руски Председник Владимир Путин и председнички кандидат из Републиканске странке Доналд Трамп су примери јаких лидера, пише Financial Times.

 

putin-ISIS1-620x350

 

Као пишу ове новине, Трампов успон у политичкој арени је често праћен коментарима да такав човек може да се кандидује за Председника само у САД. Али је феномен Трамп лакше разумети ако се сагледа са позиције глобалног тренда. Јаки лидери се враћају на међународну сцену и у том смислу САД нису пионири, већ иду стопама других.

 

Прекретница у том смислу је била 2012 године када се Владимир Путин вратио на место руског Председника, а неколико месеци касније Си Ђинпинг постао генерални секретар Комунистичке партије Кине. Према том листу, од тада се јавља тренд јаких лидера који се брзо шири у друге земље.

 

Тако се у јулу 2013 у Египту догодио државни удар који је довео на власт јаког новог лидера, бившег начелника штаба Абдела Фатаха ал-Сисија. Премијер Мађарске Виктор Орбан је такође пример таквог лидера.

 

Американцима се можда не допада да се њихови политичари упоређују са руским, али остаје чињеница да Доналд Трамп показује многе карактеристике садашње кохорте јаких лидера, закључују новине.

 

И да не заборавимо, Трамп је већ рекао да сматра Путина човеком са јаким лидерским квалитетима.

 

Ката

Тагови: ; ;