Сенатор Савезне скупштине Руске Федерације из Јарославске области Анатолиј Лисицин се састао са лидером Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

 

voislav-sheshel-anatoliy-lisitsyn-2

 

Састанак сенатора Анатолија Лисицина и лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља је одржан у Београду.

 

Политичари се познају већ око 20 година — први пут су се срели у Јарослављу када је Шешељ (у то време потпредседник Владе Републике Србије) дошао на позив тадашњег гувернера Јарославског региона Анатолија Лисицина на Дане словенске књижевности. Касније, 2010. године, Лиситсин је говорио на конгресу у Београду у знак подршке Војиславу Шешељу, који је у то време био у затвору у Хагу по оптужбама за злочине против човечности.

 

voislav-sheshel-anatoliy-lisitsyn

 

Сусрели су се тачно дан након што је СРС подржала кандидатуру свог председника за председника Србије на предстојећим изборима. Пре две недеље, Српска радикална странка је освојила на изборима у Србији 8% и сада ће ићи у парламент, који треба да се формира почетком јуна. Према броју гласова ова странка је на трећем месту после прве и владајуће Српске напредне странке (СНС).

 

Главна тема сусрета двојице политичара су били значај јачања присуства Русије у области јавног информисања и ширења сарадње у области културе.

 

Идеја овакве сарадње у потпуности одговара проруском расположењу СРС-а. И сами Радикали траже «противтежу» западним медијима и идејама које ти медији промовишу. Руски сенатор и лидер СРС-а сагласни су по питању отварања руског ТВ канала у Србији.

 

voislav-sheshel-anatoliy-lisitsyn-3

 

Анатолиј Лисицин је свом колеги говорио и о пројектима његове фондације у вези са обновом гробља из Првог светског рата на територији бивше Југославије где су сахрањени руски војници. Војислав Шешељ је подржао ову идеју и обећао да ће регионалним огранцима своје партије што пре пренети задатак да прикупе информације о таквим гробљима.

 

Први на листи за обнову је споменички комплекс у граду Бела Црква — Лисицин је већ имао неколико састанака са руководством града. Радови ће, рекао је он, почети одмах по завршетку пројектне документације и након проласка процедура за издавање дозвола. Финансијску подршку за пројекат обећао је Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Александар Вулин, са којим се сенатор састао почетком јануара ове године.

 

Лисицин је рекао и да постоји договор са Институтом Иве Андрића, чији је директор Емир Кустурица, о директном укључивању овог научног и образовног центра у обнову гробова руских војника из Првог светског рата.

 

Политичари су се договорили и о даљим контактима који имају за циљ јачање сарадње између Русије и Србије.

 

 

 

Сеница.ру

Тагови: ; ; ; ;