Организација Америчко наслеђе тврди да руска војска гради војне базе у централном сиријском граду — археолошком локалитету Палмири, у зони која је под заштитом Унеска.

In this Thursday, April 14, 2016 photo, a Russian military camp is seen at the ancient city of Palmyra in the central city of Homs, Syria. An American heritage organization says the Russian military is constructing a new army base in the central Syrian town of Palmyra, within the protected zone that holds the archaeological site listed by UNESCO as world heritage. (AP Photo/Hassan Ammar)
(AP Photo/Hassan Ammar)

 

 

Америчка школа Оријенталних истраживања објавила је сателитске снимке на којима се виде градилишта у северном делу древног града који су оштетили борци Исламске државе, преноси АП.

 

Сиријске трупе уз подршку руских ваздушних снага су у марту преузели Палмиру од Исламске државе.

 

Шеф одељења за заштиту антиквитета и музеја Мамун Абдулкарим потврдио је данас, у изјави за АП, да Руси граде мале бараке у којима се налазе канцеларија и клинике и додао да његова организација никоме није тражила дозволу за зидање тих објеката.

 

 

Извор: РТС/АП

 

 

 

Читамо опет и коментаришемо.

 

«Организација Америчко наслеђе тврди да руска војска гради војне базе у централном сиријском граду — археолошком локалитету Палмири, у зони која је под заштитом Унеска.»

 

Коментар: Фотографије којима се доказује да Руси граде војну базу (ФОТО).
На једној слици су бараке у којима се налазе канцеларија и клинике, као што је и сам Мамун Абдулкарим потврдио. На осталим фотографијама ни трага ни гласа не само од војне базе већ и од барака.

 

Ако ме сећање добро служи, САД и коалиција су имале идеју да сруше целу Палмиру да би је ослободили од «Исламске државе».

 

Ту примећујемо још нешто — САД и коалиција ослобађају од «Исламске државе», а руска и регуларна сиријска војска «преузимају Палмиру од «ИД»». Преузели су је. Нису је ослободили?

 

Питамо се зашто се Америка тек сада забринула за Палмиру, од које практично ништа није ни остало после вандала «ИД»-а. Зашто се нису бринули тако и за манастире и цркве на Косову и Метохији које исто неки вандали порушише?

 

Зашто им није пало на памет да бараке можда служе као смештај за особље које ради на поновној изградњи Палмире, већ су одмах видели руску војну базу?

 

Чак и да су бараке стварно војна база као што тврди ова америчка организација, да ли стварно око тога треба да се диже оволика бука? 11. маја «Исламска држава» је поново покушала да приђе Палмири. Како одбранити Палмиру за коју је сам АП рекао да је теже одбранити него освојити ако тамо нема војне базе?

 

Цитат: «Шеф одељења за заштиту антиквитета и музеја Мамун Абдулкарим потврдио је данас, у изјави за АП, да Руси граде мале бараке у којима се налазе канцеларија и клинике и додао да његова организација никоме није тражила дозволу за зидање тих објеката.»

 

Цитат (АП): «Maamoun Abdulkarim, head of the Antiquities and Museums Department in Damascus, told The Associated Press that the Russians are building small barracks that includes offices and clinics. Abdulkarim said his organization was not asked for permission but added that IS is close to the town and the presence of Russian and Syrian troops is important to ensure that the site remains in government hands.»

 

«Његова организација није тражила дозволу за зидање тих објеката» је нетачан превод. Требало је превести да од његове организације није тражена дозвола, и додати да је рекао да се ««ИД» налази у близини Палмире због чега је присуство руске и сиријске војске важно да би град остао у рукама (под контролом) Владе«.

 

 

Мамун затим додаје: «We refuse to give permission even if it was for a small room to be built inside the site whether it is for the Syrian army, Russian army or anyone else,» Abudlkarim said by telephone from Damascus. «We will never give such permission because this will be in violation of the archaeology law.»

 

Превод: «Одбијамо да дамо дозволу чак и за изградњу једне мале собе унутар овог археолошког локалитета било да је она за сиријску, руску или војску неке друге државе», рекао је Абдулкарим у телефонском разговору из Дамаска. «Никада нећемо дати такву дозволу јер би она представљала кршење Закона о културним добрима.»

 

Помозите ми да схватим Мамуна. Делује ми збуњено. Или је он збуњен или АП јер је после овога изјавио:

«Понекад у време рата надлежни за културна добра (земље која је у рату) немају право гласа јер у таквим ситуацијама безбедоносне мере диктирају правила», рекао је Абдулкарим. «Када се ситуација поправи и постигне се мир, отворено ћемо позивати на уклањање барака».

 

Такође каже да је присуство сиријске и руске војске битно да би град остао под контролом власти. Шта је важније — одбранити Палмиру и спасти људске животе или чувати остатке већ скоро потпуно уништеног археолошког локалитета?

 

Тагови: ; ; ; ; ;