У Француској су подигнуте тензије око контроверзних реформи тржишта рада, па је у Паризу полиција испалила сузавац током протеста на левој обали Сене, док су у Прованси и Нормандији камионџије блокирали путеве.

 

Suzavac-na-demonstrante

 

Широм Француске од јутрос је блокиран саобраћај пошто је седам синдиката позвало на штрајк због предложених измена закона о раду, међу којима су и Париска саобраћајна мрежа, Француска железница и возачи камиона. Штрајку ће се придружити и синдикати париских аеродрома.

 

Мирна шетња чланова синдиката кроз Париз је прекинута кад су маскирани демонстранти почели да бацају предмете, па је интервентна полиција морала да испали сузавац.

 

Демонстранти су такође спрејем на једној аутобусној станици исписали графите на енглеском «Туристи идите кући, избеглице дођите». Протестна шетња је нешто касније настављена.

 

Камионџије су блокирале путеве у близини Марсеја, Нанта и Ле Мана. Они страхују од пада зараде зато што предлог закона предвиђа смањење накнаде за прековремени рад.

 

Вођа синдиката у Марсеју Лоран Казанова је изјавио да је циљ протеста био «да се парализује саобраћај и блокира привреда».

 

Седам француских синдиката позвало је на штрајк због предложених измена закона о раду, а међу њима су Париска саобраћајна мрежа (РАТП), Француска железница и возачи камиона, због чега је саобраћај од раних јутарњих сати блокиран широм земље, јављају француски медији.

 

У Паризу су протести почели у 14 часова, док су камионџије још током ноћи ступиле у штрајк.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;