Припреме за прославу хиљаду година државности постају све интензивније широм Црне Горе: монтирање бине је у току, свакодневно рекламирање на окупираном Јавном сервису постаје све чешће паралелно са најавама серијала „Нова Црна Гора“ а данас су активности добиле још већи замах: црногорска полиција јутрос је изненада извршила претрес више станова активиста Нове српске демократије, међу којима и стан колумнисте ИН4С портала, Велимира Ераковића. Током претреса стана, интервентна јединица полиције, запленила је мобилне телефоне Ераковићу, инсистирајући и на добијању приватних података, попут фејсбук шифри.

 

kokoske-640x360

 

 

„Све што се данас десило, само је наставак притиска на антивладине протесте. Све што се данас десило, само је наставак борбе против слободне мисли и слободне ријечи“, изјавио је за нашу редакцију тим поводом Ераковић.

 
Упитан да ли сматра да је ово наставак прогона од стране Николе Јањушевића и његове полиције, наставак притисака на све оне који се противе режиму Мила Ђукановића и да ли Јањушевић можда води лични рат против њега, Ераковић је одговорио:

 

„Наравно да постоји лични рат, наравно да полицајци имају нешто против мене. То су исти они полицајци који су излазили на улице 24. октобра и пребијали сопствени народ. Али ја нисам уплашен и немам страха. Нема га нико ко се у Црној Гори бори за оно што је истинито и праведно“, истакао је Ераковић.

 

Као сведок претресу Ераковићевог стана, присуствовао је и члан Клуба младих Нове српске демократије, Марко Ковачевић, који је своје утиске изнео на свом фејсбук профилу:

 

„Након претреса један од инспектора упитао је брата Ера да ли има икакво оружје.
‘Имам!’, узвратио је Еро.
‘Па гдје ти је?’, упитао је инспектор.
‘Ту је!’, рече Еро са осмјехом тапкајући руком по срцу.“

 

 

Сличан сценарио одигравао се јутрос и у Бару, где је на мети полицијског „интересовања“ био један од учесника протеста Демократског фронта и члан Демократске народне партије, Ратко Ћипранић, који је данас добио позив из Основног суда у Бару, иако током претреса његовог стана није нађено ништа.

 

Srbadija-barska-2-620x400

 

„Не разумијем због чега ме зову, као да сам недоступан, као да се кријем. Доступан сам 24 сата, не кријем се нити имам од чега, нити имам од кога. Ако желе да ме нађу, знају гдје могу да ме нађу. Чекаћу их. А борбу коју водим са десетинама хиљада сабораца наставићу да водим и у томе ме неће поколебати никакви позиви и претреси. Моји су коријени у Црној Гори, ја Црну Гору волим више од њих, ону стару, аутентичну Црну Гору са којом данашњи режим нема додирних тачака“, изјавио је Ћипранић за ИН4С.

 

Ћипранић је непосредно након разбијања демонстрација ДФ-а у октобру, био на мети режимских „Дневних новина“, које су га без информација, доказа или назнака на насловници оптужиле за насилничко понашање, пре него што су се и суд и полиција уопште огласиле, сведочећи на тај начин да „Нову Црну Гору“ – замишљају, виде и афирмишу као – како у наслову своје књиге рече Милован Ђилас – „Бесудну земљу“.

 

Подсећамо, пре неколико дана на удару се нашла и Радничка партија, чије су просторије каменоване у Никшићу.

 

Пре пар дана, црногорски премијер у емисији „Жива истина“, поновио је оптужбе на рачун учесника антивлкадиних демонстрација, наглашавајући неколико пута да су имали за циљ рушење државе, чиме је по ко зна који пут, Ђукановић себе поистоветио са државом а поједине припаднике полиције, очигледно, додатно мотивисао и осоколио да уместо борбе против криминала, приоритет дају антирежимским активистима.

 

 

Прорежимски портали, још увек не извештавају о овим догађајима јер су махом заузети критиком локалних власти у Подгорици што још увек не реагују на стање у којем се налазе државне заставе, које на жицама широм града натопљене кишом и згужване ветром изгледају, како су то сами портали оценили „као ругло“ или како су то у многобројним коментарима написали грађани на социјалним мрежама: „Као покисле кокоши“.

 

 

ин4с

 

 

 

Тагови: ;