Чланице НАТО ће у четвртак, 19. маја, на министарском састанку Алијансе у Бриселу потписати протокол о приступању Црне Горе Северноатланском савезу.

Milo Djukanovic

 

Телевизија Црне Горе наводи да ће црногорски премијер Мило Ђукановић доћи у Брисел на позив генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и присуствовати свечаном потписивању Приступног протокола.

 

Ђукановић ће први пут учествовати на радним састанцима НАТО-а

Након потписивања протокола, Ђукановић ће као представник Црне Горе, први пут, учествовати на радним састанцима НАТО-а, на којима ће се разговарати о актуелним безбедносним изазовима.

 

Радио Слободна Европа преноси да је национални координатор Црне Горе за НАТО Веско Гарчевић казао да се потписивањем протокола отвара завршна фаза у приступању чланству НАТО.

 

Протокол морају да ратификују парламенти 28 чланица Алијансе и Скупштина Црне Горе.

 

Потписивање протокола омогућава Црној Гори да учествује у раду свих тела НАТО на нивоу министара спољних послова чланица.

 

Радио Слободна Европа подсећа да је Црна Гора 2. децембра прошле године позвана да се придружи НАТО и тврди да се подршка јавности чланству у Алијанси креће око 48 одсто, а да је против чланства део опозиције који се залаже за блиске везе с Русијом и Србијом и тражи референдум о приступању НАТО.

 

 

РТС

Тагови: ;