СУД у Хамбургу, пред који је био изведен немачки ТВ водитељ Јан Бемерман по тужби председника Турске, је оценио да је већи део његових сатиричних стихова „недопустив“ према шефу једне стране државе, али је истовремено прецизирао да су допустиве речи о „успореном и плашљивом глупану Ердогану“.

 

turkish_pm_recep_tayyip_erdogan

 

Како преноси немачки недељник Spiegel, за „недопустиве“ је хамбуршки суд прогласио Бемерманове сатиричне стихове у којима су Ердогану приписане сексуалне настраности и злочини против опозиције и националних мањина.

 

Недељник прецизира да је хамбуршки суд „допустивим“ прогласио и стих у којем се за турског лидера каже да је «мушкарац који туче девојчице а при том носи маску од гуме“. Суд је у образложењу нагласио да је имао у виду да се радило о „политичкој сатири“, преносе fakti.rs

 

Бемерман се „прославио“ 31 марта у сатиричној емисији Neo Magazin Royalе која се емитује на телевизијском каналу ZDF. Бемерман је узалуд доказивао да су „делови стихова“ бити извучени из контекста и, самим тим, неправилно протумачени.

 

Ердоган и његову адвокати су се поводом Бемерманових стихова обратли и тужилаштву немачког града Мајнца. Ердоганов адвокат је изјавио да су он и његов клијент задовољни пресудом.

 

У Немачкој напади на Ердогана и даље трају. Познати берлински ТВ коментатор Улрих Кинцле је турског Председника назвао „неосултаном“, а за његову Турску рекао да је земља у којој је „више новинара у затвору него на послу“.

 

Ката

Тагови: ; ; ;