Пољска дијаспора запретила је да ће повући подршку Хилари Клинтон пред изборе у САД зато што је њен муж и бивши Председник САД Бил Клинтон увредио Пољаке.

 

resize-img

 

Како наводе, он је то учинио када је изјавио да се власти у Мађарској и Пољској угледају на ауторитарну Русију и Председника Владимира Путина.

 

«Пољска и Мађарска су земље које не би биле слободне да није било САД и победе у Хладном рату. Сада су решиле да им та демократија носи сувише проблема и траже лидере ‘а ла’ Путин. Дајте нам ауторитарног диктатора, а странце држите даље. Звучи вам познато, зар не», рекао је Бил Клинтон на изборном митингу своје супруге Хилари Клинтон протеклог викенда у Њу Џерсију.

 

Председник Конгреса пољске дијаспоре у Америци, Френк Спула је запретио да Пољаци могу да повуку своју подршку Хилари Клинтон јер су за њих речи њеног супруга Била Клинтона о Пољацима, који су одустали од демократије, увредљиве. Процењује се да у САД живи око 10 милиона Пољака или људи пољског порекла.

 

Пољско Министарство спољних послова осудило је изјаву Била Клинтона као направедну, међутим, упозорило је да су те речи изговорене у контексту предизборне борбе у САД на митингу и да на представљају званични став америчке администрације.

 

Званичници пољске владајуће партије Право и Правда оптужили су пољску опозицију да су тако оштре речи Била Клинтона њена ујдурма и да му их је шапнула новинарка, добитница Пулицерове награде Ен Еплбаум, супруга бившег шефа пољске дипломатије Радослава Шикорског, преноси Б92.

 

Омиљени градоначелник Слупска на северу Пољске Роберт Бједроњ је рекао да је Бил Клинтон можда мало претерао када је говорио о слободи, али да је начелно у праву када је говори о ауторитарном стилу владања у Пољској од парламентарних избора прошле јесени после којих су конзервативци освојили комотну већину у оба дома Парламента.

 

«Стил Орбана, стил Качињског или Ердогана подсећа на стил владавине Путина. То је ауторитарни стил и ауторитарна демократија», рекао је данас Бједроњ пољском Радију Зет.

 

Ката

Тагови: ; ;