Србиjа jе данас обавестила Хашки трибунал о првостепеноj одлуци суда у Београду да према Закону о сарадњи с тим судом нису испуњени услови за изручење троjе функционера Српске радикалне стране.

 

miting-srs-na-trgu-slobode--790x433

 

Представник Србиjе пред Хашким трибуналом Саша Oбрадовић у поднеску Tрибуналу jе указао да jе судиjа за претходни поступак Oдељења за ратне злочине утврдио да нису испуњене претпоставке за предаjу и хапшење окривљених Петра Jоjића, Вjерице Радета и Jове Oстоjића, по налогу Tрибунала у Хагу од 19. jануара 2015.

 

У поднеску, у коjи jе Танјуг имао увид, истиче се да jе то провстепено решење jош ниjе правоснажно и да се другостепена одлука трочланог већа очекуjе почетком следеће седмице.

 

Наиме, решењем судиjе за претходни поступак jе утврђено да ниjе испуњена ниjедна од кумултивних претпоставки предвиђених Законом о сарадњи са хашким трибуналом, а то jе да се ради о кривичним делима из чланова 2,3,4 и 5 Статута трибунала (наjтежи ратни злочини, геноцид и злочине против човечности).

 

Након одлуке коjом се утврђуjе непостоjање претпоставки за изручење, Закон налаже да судиjа за претходни поступак по службеноj дужности већу од троjе судиjа достави своjе решење заjедно са списима предмета.

 

Веће може ту одлуку да потврди, укине или преиначи у року од три дана, и његова одлука jе правоснажна и извршна, наводи се у поднеску представика Србиjе, коjа jе зимус обавезана да на сваких 15 дана обавештава трибунал о активностима државе поводом захтева трибунала за хапшење и изручење радикала.

 

Хашко тужилаштво jе оптужило Радету, Jоjића и Oстоjића да су вршили притисак на двоjицу сведока тужилаштва да сведоче у корист Воjислава Шешеља, нудећи им противуслуге.

 

Лидер СРС-а Воjислав Шешељ jе у марту првостепеном пресудом Tрибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватскоj и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Воjводине.

 

Tужилаштво Хашког трибунала jе наjавило жалбу на ту пресуду коjом ће тражити од Жалбеног већа да преиначи пресуду и Шешеља прогласи кривим, или да пресуду укине у целости и наложи понављање суђења.

 

Танјуг

Тагови: ;