Уставни суд Македоније је данас прихватио иницијативу којом се, као противуставна, оспорава одлука Скупштине Македоније о самораспуштању.

 

protest-ustaven-15-860x680

 

Тај суд је донео привремену меру која је отворила могућност за сазивање седнице рапуштеног парламента на којој би били одложени избори заказани за 5. јун. Учешће на тим изборима је најавила само једна странка, владајућа ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског. Претходно је председник Собрања Македоније Трајко Вељановски одбијао да сазове парламент, истићући да то може урадити само ако Уставни суд укине одлуку о самораспуштању.

 

Иницијативу за укидање те скупштинске одлуке поднео је посланик Демократске уније за интеграције (ДУИ) која је у влади са ВМРО ДПМНЕ, Талат Џафер. Према ДУИ, тиме се отвора могућност да се парламент поново састане, да одложи изборе и да нађе начин да буде укинута одлука председника Македоније Ђорђа Иванова о аболицији политичара.

 

То су два услова које је највећа опозициона странка, Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева, поставила за наставак преговора о решавању двогодишње полтичке кризе.

 

На седници Уставног суда председница Елена Гошева је рекла да ће направити преседан и прихватити иницијативу ДУИ за преиспитивање уставности одлуке о распуштању Собрања, због «стања у држави и кризе за коју још нема решења».

 

Следбеници «Шарене револуције» који више од месец дана протестују у градовима Македоније и траже одлагање избора и укидање аболиције политичара, јутрос су пре почетка седнице Уставног суда «обојили» његов улаз и на згради исписали неколико парола међу којима и «Протестујем».

 

Бета

 

Тагови: ; ;